Τουρισμός: Φρενάρει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας

Τουρισμός: Φρενάρει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισορροπημένη ή και ήπια καθοδική βλέπει την τουριστική κίνηση και τα έσοδα το 2019 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, προειδοποιώντας πως η ραγδαία ανάκαμψη της Τουρκίας και το Brexit δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστους τους ελληνικούς προορισμούς. Παρά ταύτα εξακολουθεί να βλέπει μια ισχυρή μακροπρόθεσμη στήριξη για τον ελληνικό τουρισμό, που δεν είναι όμως αλώβητος στους κύκλους της διεθνούς οικονομίας. Οπως υπογράμμισε, ο ελληνικός τουρισμός ολοκληρώνει το έκτο συνεχόμενο ανοδικό έτος και η εμπειρία έχει δείξει πως κάθε έξι ή επτά χρόνια η δυναμική εξαντλείται. Επισήμανε επίσης ότι «υπάρχει σειρά αστάθμητων παραγόντων και προβλημάτων που θα παίξουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βασικών τουριστικών μεγεθών». Ομως ακόμα και έτσι δηλώνει αισιόδοξος για τον κλάδο αλλά υπογραμμίζει παράλληλα πως οι προκλήσεις αυξάνονται για όλους, επιχειρηματίες και πολιτεία ομοίως.

Καθαρότερη εικόνα για το 2019 περιμένει στις αρχές του επόμενου έτους, όταν θα τρέξουν και οι πρώτες προκρατήσεις ειδικά από τη Βρετανία, αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένει πως θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ελκυστικότερες οι τιμολογήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων. Κάτι όμως που με τα τρέχοντα επίπεδα φορολογίας, ειδικά του ΦΠΑ, έχει πολύ μικρά περιθώρια υλοποίησης. Αντιθέτως, δηλώνει ευθέως πως ο ΣΕΤΕ είναι υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στον κλάδο σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαμόρφωσε το σχετικό πλαίσιο την περίοδο των μνημονίων. Σήμερα οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο εργαζόμενοι αμείβονται με περισσότερα από 800 ευρώ, θύμισε και εξήγησε πως όσοι έχουν αντίθετη άποψη οφείλουν να θυμηθούν πως είχαν τουλάχιστον έξι καλά χρόνια να προσαρμόσουν τα οικονομικά δεδομένα τους. Τη θέση αυτή του ΣΕΤΕ εξήγησε ως απαραίτητη, διότι η παροχή καλών υπηρεσιών, που τόσο απαιτεί ο κλάδος, δεν μπορεί να υπηρετηθεί με κακά αμειβόμενους υπαλλήλους.

Οπως ανέφερε, το 2018 κλείνει με άμεσα έσοδα για τον τουρισμό της τάξης των 16 δισ. ευρώ, με περί τα 33 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες και την άμεση απασχόληση στον κλάδο να καλύπτει το 17% της συνολικής κατά την αιχμή της σεζόν και μαζί με την έμμεση να αγγίζει το 42%. Ο ΣΕΤΕ, ανέφερε ο Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου του Συνδέσμου κατά το τελευταίο έτος, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση θεσμικών ζητημάτων, όπως η υψηλή φορολογία (που έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος), η ανάγκη δημιουργίας νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό (που θα συνδυάζει ανάπτυξη και αειφορία), το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (που δεν έχει ακόμα επιλυθεί σε επίπεδο φορολογίας και θέσπισης κανόνων λειτουργίας) και η ανάγκη θέσπισης κινήτρων για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

«Ενας τόπος δεν πρέπει να αρέσει μόνο στους τουρίστες που τον επισκέπτονται, αλλά και στους κατοίκους που ζουν σε αυτόν και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Καυτηρίασε δε την, σε πολλές περιοχές, ανεπάρκεια σε βασικές υποδομές όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. «Αυτό σημαίνει αλλαγή φιλοσοφίας και ανάληψη ρόλου σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση και καλή λειτουργία προορισμών». Τόνισε, δε, πως δεν αρκούν μόνο η προσπάθεια και οι όποιες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, χρειάζονται επίσης η δέσμευση και η υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή