Ολιγόλεπτη και έντονη άσκηση σώζει

Ολιγόλεπτη και έντονη άσκηση σώζει

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θέλει χρόνο, θέλει κόπο». Αυτό το μήνυμα διαμηνύει η ερευνητική ομάδα SmArt Lab του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μελέτησε την επίδραση ενός καινοτόμου προγράμματος άσκησης σε γυναίκες 30 έως 45 ετών, υπέρβαρες και παχύσαρκες πρώτου βαθμού. «Οι εν λόγω γυναίκες, υγιείς και προ-εμμηνοπαυσικές, ασκήθηκαν επί δέκα μήνες με επίβλεψη σε ολιγομελείς ομάδες εφαρμόζοντας έναν κυκλικού τύπου πρόγραμμα νευρομυϊκής προπόνησης υψηλής έντασης (όπως TRX, ασκήσεις με σχοινιά, βαριές μπάλες)», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αλέξης Μπατρακούλης, υποψήφιος διδάκτωρ που εκπόνησε τη διατριβή.

Αν και η συνολική διάρκεια καθαρής προπόνησης δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα και οι γυναίκες διατήρησαν την ίδια διατροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, υπήρξε σημαντική απώλεια βάρους και αύξηση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής. «Αυτού του τύπου άσκηση δύναται να μειώσει το σωματικό λίπος κατά 5,5%, το σωματικό βάρος κατά 6%, να αυξήσει την άλιπη σωματική μάζα μέχρι 3,4% και τον μεταβολισμό ηρεμίας 6 έως 10%», συμπληρώνουν οι επικεφαλής καθηγητές Γιάννης Φατούρος και Θανάσης Τζαμούρτας.

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη μελέτη χρονικά, ώστε να ελέγξουμε στις συμμετέχουσες και άλλες παραμέτρους, όπως βιοχημικές», διευκρινίζει ο κ. Μπρατακούλης, «θέλουμε εξίσου να εξετάσουμε άνδρες 30 έως 50 ετών». Οι παραπάνω ηλικίες θεωρούνται κρίσιμες για την πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων υγείας αργότερα. Είναι, επομένως, σημαντικό να προτείνονται στους μεσηλίκους προγράμματα, εύκολα εφαρμόσιμα και διασκεδαστικά, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Εως σήμερα η καθιερωμένη προσέγγιση για τους υπέρβαρους περιελάμβανε πολύωρη άσκηση αλλά χαμηλής έντασης. Η παραπάνω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plosone και στην ιστοσελίδα Medical News Bulletin, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή