Αφρικανική σκόνη – «Είχαμε αυξημένη κίνηση στα επείγοντα σε Χανιά και Ηράκλειο»

Αφρικανική σκόνη – «Είχαμε αυξημένη κίνηση στα επείγοντα σε Χανιά και Ηράκλειο»

«Πιο βαρύ φαινόμενο στην Κρήτη είχαμε ζήσει μόνο τον Μάρτιο του 2018», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας δρ Τζανάκης – «Τα επόμενα δύο 24ωρα θα δούμε τις επιπτώσεις», αναφέρει η δρ Πουρίκη, επιμελήτρια ΜΕΘ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόκκινος ουρανός και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικράτησαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές της νότιας Ελλάδας δεν προκάλεσαν μόνο σοκ και δέος, αλλά και δύσπνοια σε πολλούς. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που προήλθαν από την αφρικανική σκόνη δύνανται να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, ειδικά όσων έχουν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ή αλλεργικό υπόβαθρο. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας μπορεί να έχουμε εισβολή σκόνης από την Αφρική, επτά έως είκοσι φορές τον χρόνο, πρόκειται δηλαδή για ένα σύνηθες φαινόμενο.

Χθες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η προσέλευση ασθενών ήταν κάπως μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, όπως μεταφέρει στην «Κ» η πνευμονολόγος – εντατικολόγος δρ Σοφία Πουρίκη, επιμελήτρια ΜΕΘ. «Υπήρξε μια μικρή αύξηση στον βήχα αλλεργικού τύπου, όμως πιστεύω ότι τις επιπτώσεις από το εν λόγω φαινόμενο θα τις δούμε στις πραγματικές τους διαστάσεις τα επόμενα δύο 24ωρα», διευκρινίζει η ίδια. «Οι μετεωρολόγοι μάς είχαν προειδοποιήσει, ωστόσο όσοι έχουν ήδη μια φλεγμονή βιώνουν σε τέτοιες συνθήκες μια παρόξυνση της ήδη υπάρχουσας νόσου».

Οπως έχει προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Πνευμονολογίας, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, τα οποία έχουν ήδη κακής ποιότητας αέρα, καλούνται να περιορίσουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά την έντονη φυσική άσκηση. «Το καλύτερο είναι, ειδικά όσοι είναι πιο ευάλωτοι, να μείνουν σπίτι», προσθέτει η δρ Πουρίκη, «να αερίζουν λίγο το πρωί τον χώρο τους, μετά να κλείνουν πόρτες και παράθυρα και ιδανικά να χρησιμοποιούν κάποια συσκευή καθαρισμού του αέρα ή κλιματιστικό, το οποίο έχουμε έτσι ρυθμίσει ώστε να καθαρίζει τον εξωτερικό χώρο». Οσοι θα κυκλοφορήσουν, όσο διαρκεί ένα τέτοιο φαινόμενο έξω, καλό είναι να φορούν μάσκα αυξημένης προστασίας τύπου FFP2 και να ενυδατώνονται τακτικά.

«Περιορισμός διαρροών»

Ακόμη πιο δύσκολα διαχειρίσιμη ήταν η κατάσταση την Τρίτη στην Κρήτη. «Πιο βαρύ φαινόμενο είχαμε ζήσει μόνο τον Μάρτιο του 2018», αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο δρ Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πνευμονολογίας. «Οι ωριαίες τιμές ήταν 700 και 800 μg/m3 στα Χανιά και 400 μg/m3 στο Ηράκλειο, δηλαδή τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές από το όριο συναγερμού».

Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη ότι τόσο μεγάλος αριθμός σωματιδίων επιβάρυνε τον πληθυσμό. «Είχαμε αυξημένη κίνηση στα επείγοντα τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο», σημειώνει ο δρ Νίκος Τζανάκης. «Είχαμε και εισαγωγές ασθενών, οι οποίοι είχαν υποκείμενα· εμείς στο ΠΑΓΝΗ είχαμε δύο εισαγωγές ασθματικών ασθενών».

Η αφρικανική σκόνη είναι συχνός «επισκέπτης» και γι’ αυτό ο δρ Τζανάκης συμβουλεύει όσους έχουν βρογχικό άσθμα, πνευμονική υπέρταση, κυστική ίνωση κ.λπ., να μη βγαίνουν καθόλου από το σπίτι. «Και για να περιορίσουν τις διαρροές από έξω προς τα μέσα, να κλείνουν τα ανοιχτά σημεία (π.χ. κάτω από την πόρτα) με βρεγμένες πετσέτες».

Για τα παιδιά

Η επιστημονική κοινότητα εφιστά την προσοχή και σε όσους έχουν παιδιά. «Οσα έχουν άσθμα, αλλεργική βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, καλό είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου τους και να αποφεύγουν την άθληση σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη κι αν πρόκειται για την ώρα του σχολικού διαλείμματος που διαρκεί λίγο», τονίζει ο δρ Τζανάκης. Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες ασθένειες. «Συνεπώς, ακόμη και παιδιά που δεν έχουν κάποια ευαισθησία είναι προτιμότερο να μην εισπνεύσουν τη σκόνη, γιατί θέλουμε να θωρακίσουμε την υγεία τους· έχουν μια ζωή μπροστά τους», καταλήγει ο δρ Τζανάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή