Σε συναγερμό πολλές περιοχές για την κακοκαιρία

Σε συναγερμό πολλές περιοχές για την κακοκαιρία

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Πυροσβεστική και στρατός βρίσκονταν σε επιφυλακή για πιθανά προβλή- ματα στη Θεσσαλία – Στη Λάρισα μετέβη εκτάκτως ο Β. Κικίλιας.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από την κακοκαιρία-εξπρές που ήρθε να ανακόψει την ασυνήθιστη καλοκαιρία του Απριλίου. Χθες στις 4 το απόγευμα χτύπησε πάλι το γνώριμο μήνυμα από το «112» στα κινητά των κατοίκων της Θεσσαλίας, της Χαλκιδικής, της Λέσβου, της βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων. Ενα σύντομο μήνυμα τους προέτρεπε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για να προστατευθούν από τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους που αναμενόταν να κορυφωθούν στη διάρκεια της νύχτας. Καθώς οι μνήμες από τον καταστρεπτικό «Daniel» είναι ακόμη νωπές, συγκλήθηκε συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, όπου μετέβη εκτάκτως και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Είχε προηγηθεί, χθες το πρωί, συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία είχε αναβαθμίσει μερικώς την κακοκαιρία ως περισσότερο επικίνδυνη. Παράλληλα, και η ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) αναβάθμισε χθες το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Πέμπτης σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κάνοντας λόγο και για πιθανότητα χαλαζόπτωσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Πυροσβεστική και στρατός βρίσκονταν σε επιφυλακή για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα στη Θεσσαλία. «Εχουμε έξω πάνω από 250 μηχανήματα στον Αλμυρό, στην Αγιά, στο Βελεστίνο, στη Λάρισα και αλλού. Προσωπικά ανησυχώ περισσότερο για τις Σποράδες, όπου ήδη (σ.σ. νωρίς χθες το απόγευμα) έχει αρχίσει να βρέχει», είπε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δρ Δημήτρης Κουρέτας. Και συμπλήρωσε ότι «οι ζημιές από τον “Daniel” έχουν αποκατασταθεί καλά ή πλημμελώς σε 300 σημεία, όμως λόγω ξηρασίας το χώμα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού». Ενόψει των βροχοπτώσεων, τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων ανέλαβαν δράση καθαρίζοντας ρέματα και φρεάτια, ώστε το νερό να βρει δίοδο και να μην προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, όμως, και οι πολίτες έλαβαν τα μέτρα τους. Οι κάτοικοι στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπου οι καταστροφές την προηγούμενη φορά ήταν ανυπολόγιστες, προμηθεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα σακιά με άμμο ώστε να οχυρώσουν τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος διευκρίνισε ότι το φαινόμενο απέχει πάρα πολύ από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας «Daniel». «Ισως να έχουμε 100 χιλιοστά ύψος βροχής σε ανατολική Θεσσαλία», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ύψος της βροχής στη Θεσσαλία έφθασε τα 800 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία, ειδικά την ανατολική, στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια, στη νότια Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε υψόμετρα πάνω από 1.300 θα χιονίσει, κάτι ωστόσο απόλυτα φυσιολογικό. Εχουν προηγηθεί τρεις εβδομάδες με πολλή ζέστη, θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα». Τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη διάρκεια του Σαββάτου, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας θα διατηρηθεί έως τη Δευτέρα. «Την επόμενη εβδομάδα επανέρχεται η ζέστη μαζί με τη μεταφορά σκόνης, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα έχουμε και βροχοπτώσεις», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή