15 Ελληνες στους 100 ισχυρότερους της ναυτιλίας

15 Ελληνες στους 100 ισχυρότερους της ναυτιλίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε Ελληνες περιλαμβάνονται φέτος στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Μάλιστα η «ελληνική ομάδα» είναι η πολυπληθέστερη με δεύτερη την κινεζική που αριθμεί 12 προσωπικότητες, καθώς τα δύο έθνη ανταγωνίζονται πλέον ανοιχτά για την επιρροή στην ποντοπόρο και τις θαλάσσιες μεταφορές εν γένει. Από κοντά με 10 συμμετοχές και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ιστορικά αποτελέσει βάση της ναυτιλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές ελληνικές συμμετοχές στην επονομαζόμενη κατάταξη «One Hundred People 2018» εμφανίζονται σε υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σηματοδοτώντας τη βελτιωμένη εικόνα της ναυτιλίας των Ελλήνων.

Ο πρώτος Ελληνας είναι για άλλη μια χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, που βρίσκεται στην 6η θέση, δηλαδή δύο θέσεις υψηλότερα από πέρυσι, 8η. Προηγούνται αυτού μόνον εφοπλιστές από τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και τη Δανία. Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται από κοινού δύο Δανοί, ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller Holding Robert Uggla και ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk Soren Skou, ενώ στην τρίτη οι Xu Lirong (China Cosco Shipping Group) και Li Jianhong (China Merchants Group). Δύο κινεζικοί όμιλοι, αμφότεροι με παρουσία στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Στην 4η και 5η θέση βρίσκονται πάλι Κινέζοι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού τομέα και ειδικότερα η Hu Xiaolian, επικεφαλής της The Export-Import Bank of China και οι Zhao Guicai της ICBC Financial Leasing και Zhao Jiong της Bocomm Financial Leasing.

Ο δεύτερος Ελληνας στο Top 100 των Lloyds είναι ο Γιώργος Προκοπίου που βρίσκεται στη 12η θέση από τη 15η πέρυσι, ενώ η τρίτη ελληνική συμμετοχή συναντάται στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι αυτή της Αγγελικής Φράγκου, που επίσης αναρριχήθηκε υψηλότερα από το 2017. Αλμα 14 θέσεων από πέρυσι εμφανίζεται να κάνει στην 24η θέση ο τέταρτος Ελληνας, ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, ενώ στην 25η κατατάσσεται ο Γιώργος Οικονόμου της TMS και της Dryships. Κοντά, στην 26η θέση ο πέμπτος Ελληνας, ο Παναγιώτης Γ. Λιβανός της GasLog και στην 7η θέση μεταξύ των Ελλήνων και στην 43η της διεθνούς κατάταξης ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Ακολουθούν στην 51η θέση ο επικεφαλής της Costamare Κωστής Κωνσταντακόπουλος και στην 59η θέση ο Ευάγγελος Μαρινάκης, αμφότεροι σημαντικά υψηλότερα από πέρυσι.

Νέα είσοδος, καθώς όλοι οι προαναφερθέντες έχουν συμπεριληφθεί στην εν λόγω λίστα που εκδίδεται εδώ και εννέα έτη και άλλες φορές, ο Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος (74η θέση) ως πρόεδρος της Bimco αλλά τη μοιράζεται μαζί με τον Angus Frew, γενικό γραμματέα του φορέα. Στην 77η θέση βρίσκεται ο Νικόλας Τσάκος, πρώην πρόεδρος της Intertanko και στην 78η ο Δημήτρης Φαφαλιός (νέα είσοδος επίσης) ως ο νέος πρόεδρος της Intercargo. Νέα είσοδος είναι και αυτή του Γιώργου Λογοθέτη, του Libra Group στην 80ή θέση. Στην 95η θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ένωσης εφοπλιστών Ευρώπης (ESCA) Πάνος Λασκαρίδης και στη 96η θέση η νεοεισερχόμενη Δέσποινα Θεοδοσίου, πρόεδρος της Wista International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή