Προαναγγελία Ν.Δ. για Ειδικό Δικαστήριο

Προαναγγελία Ν.Δ. για Ειδικό Δικαστήριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προαναγγελία δρομολόγησης διαδικασιών που οδηγούν στο Ειδικό Δικαστήριο συνόδευσαν χθες στη Βουλή κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. τη συζήτηση επερώτησής τους αναφορικά με την υπόθεση ΔΕΠΑ και την καταγγελλόμενη από τον πρώην διευθύνοντα σύμβολο της επιχείρησης εμπλοκή σειράς υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση. Θα πάτε οπωσδήποτε. Να το ξέρετε από τώρα. Θα πάτε φυλακή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, και θα σας κοπούν τα γελάκια πολύ γρήγορα», είπε κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας και τα χαμόγελα των παριστάμενων υπουργών όταν εκείνος βρισκόταν στο βήμα του ομιλητή.

Η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής δεν είναι να φτάσει σε πλήρη δικανική πεποίθηση, να κρίνει δηλαδή για την αθωότητα και την ενοχή. Η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής ολοκληρώνεται στην ύπαρξη απλών ενδείξεων και στην παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Εκεί τελειώνει η δική μας αρμοδιότητα. Μετά ταύτα, συμβουλεύω: Οργανωθείτε υπερασπιστικώς», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μ. Βορίδης.

Νωρίτερα, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίαζε όλα εκείνα τα στοιχεία που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελούν ενδείξεις μιας σκανδαλώδους υπόθεσης για την οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις. Ειδικά ως προς την εμπλοκή κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Θ. Κιτσάκου που τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ και τώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, καθώς και τις δραστηριότητες του Μ. Πετσίτη – προσώπου που εμφανίζεται να έχει στενές σχέσεις με τον κ. Ν. Παππά και να είχε τη δυνατότητα να φωτογραφίζεται με τον πρωθυπουργό, τον κ. Αλ. Φλαμπουράρη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

«Τα ειδικά δικαστήρια δεν μας φοβίζουν», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι, από τα στοιχεία που υπάρχουν, σκάνδαλο αποτελεί μόνο το χρέος της ΔΕΠΑ που –όπως είπε– δημιουργήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό από διοικήσεις επί των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Στην πρωτολογία του, μάλιστα, δήλωσε προκληθείς από την αντιπολίτευση πως δεν θα ανοίξει διάλογο με τον κ. Κιτσάκο, ενώ ουδεμία αναφορά έκανε τόσο για τα κριτήρια επιλογής του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ όσο και στην παρουσία του κ. Πετσίτη.

Στον τελευταίο αναφέρθηκε ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περίπου για τυχαία συνύπαρξη του συγκεκριμένου προσώπου με τον ίδιο και τον πρωθυπουργό σε φωτογραφικά στιγμιότυπα. «Αν είστε στον δρόμο και περάσει κάποιος και σας βγάλει φωτογραφία ή στα γραφεία που μπαινοβγαίνουν πολλοί, δεν είναι ντροπή να λέτε ότι είναι φίλος του πρωθυπουργού ή του Φλαμπουράρη; Οταν κερδίσαμε το 2015 βρέθηκε δίπλα μας και βγάλαμε φωτογραφίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φλαμπουράρης.

Η Ν.Δ. επέμεινε ότι υπάρχει οσμή σκανδάλου, με σχετικά ερωτήματα και παρατηρήσεις να κάνουν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που έλαβαν τον λόγο. «Εύχομαι σε μια άλλη ευκαιρία να αποδείξετε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη ως προς τη διαχείριση του κ. Κιτσάκου, επειδή σήμερα δεν το κάνατε», σχολίασε ο κ. Ν. Δένδιας εκ μέρους της Ν.Δ.

Από την άλλη, κεντρικό πολιτικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ότι η Ν.Δ., βάσει επικοινωνιακής στρατηγικής, θα σκανδαλολογεί στην πορεία προς τις εκλογές. Σχολιάζοντας τα υπουργικά χαμόγελα από την εξέλιξη της συζήτησης, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Εχω δει πολλούς κατηγορουμένους να μπαίνουν χαμογελαστοί στα δικαστήρια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους έχω δει να βγαίνουν κλαίγοντας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή