Εικόνες ρινγκ στο Περιστύλιο της Βουλής

Εικόνες ρινγκ στο Περιστύλιο της Βουλής

Σκηνικό ντροπής, που παραπέμπει σε περιστατικά μετατροπής κοινοβουλίων σε ρινγκ, στήθηκε χθες στην ελληνική Βουλή - Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε ο Κ. Φλώρος μετά τη χειροδικία κατά του Β. Γραμμένου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βία, έμπρακτη και φραστική, εμφανίστηκε εκ νέου χθες στον χώρο του Κοινοβουλίου, καθώς όχι μόνο σημειώθηκε χειροδικία με αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρώην Σπαρτιάτη και νυν ανεξάρτητο Κ. Φλώρο με στόχο τον βουλευτή της Ελλ. Λύσης Β. Γραμμένο, αλλά και υπήρξε από του βήματος της Ολομέλειας αναφορά του κ. Κυρ. Βελόπουλου, που αποδοκιμάστηκε ως προτροπή προς βία εις βάρος των πολιτικών που ψήφισαν θετικά για τον νόμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αποδοκιμάστηκε η «έκκληση» Βελόπουλου προς τους βουλευτές της Ν.Δ. να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε εκκλησίες επειδή ψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ωστόσο, η καθοριστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής και η απερίφραστη καταδίκη των περιστατικών από σχεδόν όλες τις πτέρυγες συνέβαλαν ώστε η ελληνική Βουλή να μη μετατραπεί σε θέατρο εκτεταμένων επεισοδίων, που εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, αναλόγων εκείνων που έχουν παρατηρηθεί με συχνότητα σε άλλα κοινοβούλια, όπως στις γειτονικές Τουρκία και Αλβανία ή και σε μακρινά όπως αυτά της Ταϊβάν και των Μαλδιβών.

Κακούργημα

Ως προς τον Κ. Φλώρο, ο κ. Κων. Τασούλας αφού αρχικά επέβαλε στον βίαιο βουλευτή τις προβλεπόμενες ήπιες ποινές που προβλέπει ο Κανονισμός (δεκαπενθήμερος αποκλεισμός από συνεδριάσεις και παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας), στη συνέχεια επικαλέστηκε συγκεκριμένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 157, ν. 4619/2019) σύμφωνα με την οποία συνιστά κακούργημα η βιαιοπραγία κατά πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, ένα αδίκημα που «τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη». Βάσει αυτού, έδωσε εντολή στη φρουρά να κρατηθεί ο βουλευτής και να οδηγηθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των Αρχών. Κατόπιν τούτου, ο Κ. Φλώρος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, αφού είχε προλάβει να «αιτιολογήσει» την πράξη του να γρονθοκοπήσει τον Β. Γραμμένο, με τον ισχυρισμό ότι ο βουλευτής της Ελλ. Λύσης τού μίλησε με χυδαίο τρόπο και με ύβρεις ακόμη και για τη μητέρα του. Το κόμμα Βελόπουλου με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ευφάνταστο δήθεν διάλογο» και προειδοποίησε με προσφυγές στη Δικαιοσύνη όποιον τον αναπαράγει. «Ακουσα ότι αντηλλάγησαν χυδαίες ύβρεις και εδώ μέσα και στο Περιστύλιο. Να ξέρετε ότι θα σταλούν τα πρακτικά, αλλά και η μαρτυρία των αστυνομικών που ενδεχομένως άκουσαν αυτές τις ανταλλαγές ύβρεων στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Τασούλας.

«Εμμεση προτροπή»

Ο πρόεδρος της εθνικής αντιπροσωπείας, πάντως, δεν άφησε ασχολίαστο και ένα άλλο περιστατικό από τη χθεσινή συνεδρίαση που, κατά τ’ άλλα, είχε ως θέμα νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού: «Η μέρα διανθίστηκε και με άλλες παραλλαγές απαράδεκτων συμπεριφορών», είπε και πρόσθεσε: «Είχαμε πρόσφατα εντελώς απαράδεκτα γεγονότα εις βάρος βουλευτών μέσα σε εκκλησία, χειροδικία απαράδεκτη, χυδαία, απρόκλητη. Και είχαμε και μια περίεργη, δήθεν προστατευτική έκκληση προς τους βουλευτές της Ν.Δ. να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε εκκλησίες. Αυτή η δήθεν προστασία είναι στην ουσία μία έμμεση προτροπή για βία και νομίζω πως αυτά πρέπει να σταματήσουν». Το σχόλιο αφορούσε σχετική «έκκληση» που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Βελόπουλος από του βήματος «στους βουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν τον αντιχριστιανικό νόμο του γάμου ομοφυλοφίλων, να μην πάνε τις άγιες ημέρες του Πάσχα στην εκκλησία». Μια ενέργεια του προέδρου της Ελλ. Λύσης που καταδικάστηκε εντονότατα από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νίκης, Δημ. Νατσιός, αιτιολογώντας εμμέσως το χαστούκι που δέχθηκε προσφάτως εντός ναού η βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη, είπε: «Να είστε σεμνοί, έχει και η υπομονή τα όριά της και η δική μας υπομονή τελειώνει». Απαντώντας αμέσως μετά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα τόνιζε: «Ο κ. Νατσιός μάς είπε ότι “η υπομονή έχει και τα όριά της”. Μας απείλησε δηλαδή. Θα ήθελα να τον ρωτήσω το εξής: Οταν η υπομονή τους υπερβεί τα όρια, τι θα μας κάνουν; Θα μας ξυλοκοπήσουν;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή