Βουλή: Το χρονικό των περιστατικών βίας στα έδρανα

Βουλή: Το χρονικό των περιστατικών βίας στα έδρανα

Δυστυχώς, το χθεσινό περιστατικό εκδήλωσης βίας – χειροδικίας εντός του ναού της δημοκρατίας δεν είναι «πρωτοφανές»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς, το χθεσινό περιστατικό εκδήλωσης βίας – χειροδικίας εντός του ναού της δημοκρατίας δεν είναι «πρωτοφανές». Ευτυχώς για την ελληνική δημοκρατία, τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια.

ΜΑΪΟΣ 2017
Κασιδιάρης κατά Δένδια

Του χθεσινού προηγήθηκε, πριν από επτά χρόνια, εκείνο που είχε πρωταγωνιστή τον φυλακισμένο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης σήμερα Κασιδιάρη εις βάρος του Ν. Δένδια, κατά τη διάρκεια του οποίου κινήθηκαν απειλητικά εναντίον όλων οι χρυσαυγίτες, και μεταξύ άλλων τον τότε βουλευτή ΠΑΣΟΚ Π. Δήμα να κινητοποιείται με στόχο να αναχαιτιστεί η βίαιη συμπεριφορά των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ηταν τον Μάιο του 2017, όταν ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μ. Μπαλαούρας καλούσε επανειλημμένως τη φρουρά της Βουλής να παρέμβει, ώστε να απομακρυνθούν από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Ηλ. Κασιδιάρης και οι ομοϊδεάτες του. Αφορμή, σύμφωνα με τον τότε πρωταγωνιστή, που είχε επιτεθεί και στην εν ενεργεία βουλευτή Λιάνα Κανέλλη εντός τηλεοπτικού στούντιο, ήταν το γεγονός ότι ενώ εκείνος ομιλούσε όρθιος από το έδρανό του, πέρασε από μπροστά του ο κ. Δένδιας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1993
Το χαστούκι στον Κόρακα

Τέτοιας έντασης επεισόδιο είχε να ζήσει η Ολομέλεια από τον Νοέμβριο του μακρινού 1993: ο τότε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου χαστούκισε τον τότε βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, επειδή –σύμφωνα με τα ρεπορτάζ– ο τελευταίος ακούστηκε να του απευθύνεται με το σχόλιο «Πάλι δικούς σου πας να βολέψεις;», την ώρα που ο «πράσινος» επιχειρηματολογούσε υπέρ νομοθετικής διάταξης για υποθέσεις επαναφοράς αποστράτων στον ελληνικό στρατό.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1965
Απειλές και βίαιες συμπεριφορές

Ασφαλώς μεγαλύτερης έντασης και έκτασης βίαια επεισόδια εντός της Βουλής των Ελλήνων είχαν καταγραφεί λίγο πριν από την επιβολή της δικτατορίας, το καλοκαίρι (Ιούλιος) του 1965. Ηταν συχνό, σε εκείνη τη συγκυρία, το φαινόμενο της εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών ή και εκτόξευσης απειλών προς αλλήλους για χρήση βίας, είτε εντός είτε εκτός Βουλής. Και, ασφαλώς, πολύ συχνή ήταν η χρήση ύβρεων.

Μάλιστα, «κληρονομιά» από τότε έως σήμερα απέμεινε η τακτική τού να μην καταγράφονται ορισμένες φορές οι ύβρεις αυτές στα πρακτικά, αλλά να αντικαθίστανται με φράσεις όπως «βουλευτής ομιλεί μη ακουόμενος» ή «ομιλεί εκτός μικροφώνου».

1863
Ορεινοί vs Πεδινών

Ιστορικές καταγραφές, τέλος, κάνουν λόγο για επιθετικές συμπεριφορές με λόγια και με πράξεις εντός του βουλευτηρίου της εποχής, από το πολύ μακρινό 1863, ανάμεσα στους τότε Ορεινούς και Πεδινούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή