Βουλή: Η χειροδικία φέρνει αυστηροποίηση των ποινών

Βουλή: Η χειροδικία φέρνει αυστηροποίηση των ποινών

«Οταν φτιάχναμε τον Κανονισμό της Βουλής, νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους», λέει ο Κ. Τασούλας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eλεύθερος με έναν περιοριστικό όρο, να τηρεί σε κάθε περίπτωση απόσταση τουλάχιστον πενήντα μέτρων από τον Βασίλη Γραμμένο, αφέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Βουλή. Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών δήλωσε: «Ως γιος εκείνη τη στιγμή, ορμώμενος από το συναίσθημα, θεώρησα ότι έπραξα σωστά. Επειδή όμως φέρω σημαντική ιδιότητα βουλευτή θεωρώ ότι έπραξα απολύτως λάθος. Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Ελληνα βουλευτή και δεν αποτελεί παράδειγμα». Η συνήγορος του Κ. Φλώρου προσέθεσε πως «η ποινική Δικαιοσύνη ξέρει να αξιολογεί τα πραγματικά περιστατικά και να μπαίνει στην ουσία. Με ανθρώπινο τρόπο προσέγγισης, η κυρία ανακρίτρια και η κυρία εισαγγελέας τού επισήμαναν ότι δεν νοείται τέτοια συμπεριφορά από Ελληνα βουλευτή. Το έχει κατανοήσει από την πρώτη στιγμή πως δεν αρμόζει σε βουλευτή τέτοια συμπεριφορά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αιτείται να καταθέσουν στον δικαστικό λειτουργό δύο βουλευτές της Ν.Δ. και ένας ανεξάρτητος, επίσης προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι, κατά τη θέση του κ. Φλώρου, θα επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του ότι δεν υπήρξε επίθεση με γρονθοκόπημα από μέρους του εις βάρος του κ. Γραμμένου.

Αλλαγές στον ΚτΒ

Η αυστηροποίηση του Κανονισμού της Βουλής εντάσσεται πλέον, μετά και το τελευταίο επεισόδιο χειροδικίας βουλευτή κατά βουλευτή, στην ατζέντα της μέριμνας και των προτεραιοτήτων της πολιτικής διεύθυνσης της εθνικής αντιπροσωπείας. Ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ήδη οι νομικοί της Βουλής, μετά προφανώς από σχετική πρόσκληση του προέδρου Κων. Τασούλα, εξετάζουν σενάρια τροποποιήσεων στις σχετικές με πειθαρχικά μέτρα διατάξεις του ισχύοντος Κανονισμού, με στόχο να αποκτήσουν τόσο αποτρεπτικό χαρακτήρα για πιθανές ακραίες αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές όσο και κατασταλτικές δυνατότητες, όταν τέτοιες συμπεριφορές ενδεχομένως εκδηλωθούν στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σωματική επίθεση του Κ. Φλώρου στον Β. Γραμμένο, ο κ. Τασούλας χαρακτήριζε τον Κανονισμό «αρκετά επιεική», σημειώνοντας ότι «όταν τον φτιάχναμε, νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για «ποινές – χάδι», δεδομένου ότι για περιπτώσεις χειροδικίας κατά βουλευτή από συνάδελφό του, «το πιο βαρύ» που μπορεί να επιβληθεί είναι η «απομάκρυνσή του για δεκαπέντε μέρες» από τις συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που –όπως είπε ο πρόεδρος– προσφέρει το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου άλλωστε συνελήφθη από τη φρουρά και παραπέμφθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο Κ. Φλώρος στις αρμόδιες αρχές για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη, εκτιμάται πως δίνει έως έναν βαθμό γεύση του εύρους των εναλλακτικών που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής. «Το “οπλοστάσιο” του Κανονισμού δεν είχε τη φαντασία να σκεφθεί ότι μπορεί να έρθει εδώ εκλεγμένο από τον κυρίαρχο λαό μέλος της Βουλής, που θα γρονθοκοπήσει άλλο μέλος. Θα επεκτείνουμε τη φαντασία μας και σ’ αυτές τις εκδοχές», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

Οι όποιες αλλαγές, πάντως, «δεν θα γίνουν άρον άρον, δεν θα γίνουν αύριο», ανέφεραν σχετικά οι προαναφερόμενες κοινοβουλευτικές πηγές, προσθέτοντας ότι έως τότε θα εφαρμοστούν όσα ήδη προβλέπονται. Υπό αυτή την έννοια υπενθύμιζαν πως ο δεκαπενθήμερος αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις συνεπάγεται και απώλεια της μισής μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης για τον πρώην Σπαρτιάτη και νυν ανεξάρτητο βουλευτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή