Βαθύς διχασμός και φαινόμενα διάλυσης στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

Βαθύς διχασμός και φαινόμενα διάλυσης στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικές στρατηγικές, κομματικές σκοπιμότητες και μια διάχυτη αίσθηση ατομικού ή και συλλογικού ενστίκτου αυτοσυντήρησης, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση στον χώρο των ΑΝΕΛ, με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα πλέον να μεταδίδουν εικόνα ναρκοπεδίου σε περιοχή κινούμενης άμμου.

Η συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα η προοπτική εισαγωγής της στη Βουλή προς έγκριση αποτέλεσε την αφορμή για την απελευθέρωση σχεδόν ανεξέλεγκτων –για τον κάποτε «παντοδύναμο» Πάνο Καμμένο– εξελίξεων στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, καθώς η επιλογή του να αναδείξει το θέμα ως την κόκκινη γραμμή από την οποία ο μικρός εταίρος δεν μπορούσε να υποχωρήσει, φάνηκε γρήγορα να συναντά την απειθαρχία σειράς στελεχών του. Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να δώσει σήμα αποχώρησης των ΑΝΕΛιτών από κυβερνητικές θέσεις, μετέτρεψε το έως εκείνη τη στιγμή ισχυρό του πλεονέκτημα (την παρουσία πολλών στελεχών του στη συγκυβέρνηση, δηλαδή), σε αχίλλειο πτέρνα και σημείο αφετηρίας για την εκδήλωση φαινομένων διάλυσης.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο δύο (η υφυπ. Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο κ. Κ. Κατσίκης) από τους έξι βουλευτές του φάνηκε την Παρασκευή, σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο., να στηρίζουν την επιλογή της αποχώρησης από τα υπουργικά και υφυπουργικά γραφεία. Οι υπόλοιποι παρόντες, είτε έχουν κυβερνητικά καθήκοντα (υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης) είτε όχι (Αθ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις) έδειξαν αρνητική διάθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ αρνητική εμφανίζεται και η απούσα από τη συνεδρίαση υπ. Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Από την πρώτη αυτή ανάγνωση προκύπτει ότι όλοι όσοι υπουργοποιήθηκαν από τον χώρο των ΑΝΕΛ, ακόμα δηλαδή και οι εξωκοινοβουλευτικοί – όπως είναι η υφυπ. Εσωτερικών Μαρία Χρυσοβελώνη και οι κ. Ν. Μαυραγάνης και Τέρενς Κουίκ, υφυπουργοί Υποδομών και Εξωτερικών αντιστοίχως, για προφανείς λόγους τάσσονται κατά της πρόκλησης κυβερνητικής κρίσης. Η διατήρηση των πολιτικών «προνομίων» μέσω της άσκησης κυβερνητικού έργου είναι κάτι το οποίο δύσκολα απαρνείται κάποιος, ειδικά σε μια περίοδο που δεν απέχει πλέον τόσο από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ενδεικτική των τάσεων που έχουν πλέον αναπτυχθεί είναι και η πρόσφατη δήλωση της κ. Χρυσοβελώνη ότι η παρουσία της στο υφυπουργείο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

«Διαφορετικά πράγματα»

«Είναι άλλο η έκφραση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και διαφορετική πολιτική πράξη η υπερψήφιση ή καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών», υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους εκείνοι που δεν θέλουν να δουν εαυτούς εκτός κυβέρνησης. Ανάλογη στάση εμφανίζεται να τηρεί και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κ. Ζουράρις, που ενώ έχει γνωστές και απόλυτες θέσεις για το Μακεδονικό, εντούτοις δεν επιθυμεί να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, αποσύροντας την εμπιστοσύνη του.

Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, τον οποίο έντονες φήμες φέρουν να τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας με άλλη πολιτική αφετηρία: φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων των στελεχών του παρόντος πολιτικού συστήματος που θα έβλεπαν θετικά τη συστράτευση με την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Υπό το βάρος αυτών των φημών σχολιάστηκε εντονότατα πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό – για την οποία ελέχθη πως δεν ήταν ενήμερος ο κ. Καμμένος. Πάντως, στους διαδρόμους της Βουλής δεν ακούγεται μόνο το όνομα του κ. Παπαχριστόπουλου όταν οι συζητήσεις αφορούν στελέχη (και) των ΑΝΕΛ που χαράσσουν τη στρατηγική τους όχι απλώς στη βάση της διαχείρισης του παρόντος, αλλά και με μελλοντική προοπτική: χαρακτηριστικά είναι τα σενάρια που έφεραν την κ. Κουντουρά να συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ολα αυτά, μεγάλο τμήμα των οποίων αποτυπώθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, καταδεικνύουν ότι από τα συνολικά δέκα στελέχη, βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικούς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ΑΝΕΛ, μόνο τρεις (ο κ. Καμμένος και δύο ακόμη) παραμένουν στη λεγόμενη «σκληρή γραμμή» του προέδρου. Ο εμφανώς αρνητικός αυτός συσχετισμός φαίνεται πως τελικά ανάγκασε και τον ίδιο τον πρόεδρο, μέσω Twitter, μετά το τέλος της συνεδρίασης να κατεβάσει τους τόνους και να αποχρωματίσει κάπως την εναπομείνασα κόκκινη γραμμή. Μια προσεκτική ανάγνωση των φράσεων που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο tweet αυτό οδηγεί στο κατ’ αρχάς συμπέρασμα ότι εγκαταλείπεται και από τον ίδιο η προοπτική αποχώρησης από τα κυβερνητικά έδρανα, αλλά με τρόπο που δεν θα τον χρεωθεί προσωπικά ως «κωλοτούμπα». Απλώς, θα επικαλεστεί την προσήλωσή του στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη βούλησή του να ακολουθήσει την πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή