Πειραγμένα σταθμά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Υπολείμματα». «Απολειφάδια». «Γυρολόγοι». «Ματαιόδοξοι φελλοί». «Ρετάλια». «Κουρέλια». Λεξιλόγιο, πολιτικό υποτίθεται, που αντιγράφει το ήθος των έμμισθων τρόλαρχων και των γηπεδικών υβριστών. Λέξεις βαρυφορτωμένες χολή, που εξαπολύονται για να απαξιωθούν οι αντίπαλοι όχι μόνο πολιτικά αλλά γενικά, σαν ανθρώπινες οντότητες. Ειπώθηκε μάλιστα σοβαρά από πολιτικούς εφιαλτικά ασόβαρους μεν, αξιωματούχους δε, άρα καθοδηγητές της κομματικής βάσης και πρότυπά της, ότι το λούσιμο των «μειοδοτών», των «προδοτών», των «ανθελλήνων», των μη δικών μας απλώς, είναι ύψιστη συμβολή στην πραγμάτωση της δημοκρατίας. Οπότε; Οπότε στείλε SMS, λαέ. Στείλε μέιλ. Τύπωσε αφίσες με κρεμάλες. Μην αρκείσαι στο δηλητήριο που ξερνάς όταν, καλυμμένος από την ανωνυμία ή την ψευδωνυμία, τρυπώνεις σαν «σχολιαστής» σε ιστοσελίδες. Βομβάρδισε τους «εξωνημένους». Τσάκισε τους «τυχοδιώκτες», που αλλάζουν πίστη και λάβαρο κάθε δεύτερο μήνα. Ιδού και ο αριθμός του κινητού τους. Και η ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Μόνο που είναι φανερό, ολοφάνερο, πως η ζυγαριά που κρίνει το ποιος είναι «πουλημένος» και ποιος «εθνικά υπεύθυνος» είναι πειραγμένη. Σαν σε παλιοκαιρινό μπακάλικο. Τα σταθμά αλλάζουν ανάλογα με το ποιο όνομα τοποθετείται στο τάσι για να μετρηθεί και να ζυγιστεί. Είναι «δικός μας»; Τότε είναι αδάμας, η ανιδιοτέλειά του είναι αυτονόητη και η υπευθυνότητά του πιστοποιημένη, περιττεύει το ζύγισμα. Είναι αδάμας ακόμα κι αν ήρθε σ’ εμάς από την άλλη άκρη του κομματικού φάσματος. Κι όχι με τη μία, αποφασισμένος, αλλά κάνοντας δυο-τρεις στάσεις σε άλλα κόμματα, προς αυτοστοχαστική ανάπαυση, και δηλώνοντας ισάριθμες φορές πιστός του λαβάρου που τον μάγευε σε κάθε στάση. Είναι «των άλλων»; Μα πρόκειται για σκουπίδι. Για κάρβουνο. Ενας ανταλλαγματίας…

Τι είναι ο Βασίλης Σπανούλης για τους Παναθηναϊκούς; Μα ένας προδότης, και μέτριος παίχτης εδώ που τα λέμε, που για τα φράγκα άφησε την πράσινη φανέλα για να φορέσει την κόκκινη. Και τι είναι ο Σπανούλης για τους Ολυμπιακούς; Το αστέρι. Ο ηγέτης. Τι είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που έκανε την ανάποδη διαδρομή, από το κόκκινο στο πράσινο; Για τους γαύρους είναι βέβαια προδότης, και μέτριος παίχτης εδώ που τα λέμε. Για τους τριφυλλόφιλους είναι το νέο αστέρι, που μπορεί να γίνει και ηγέτης.

«Δεν είναι ίδια η πολιτική με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ»; Μα ναι. Διαφέρουν. Στα γήπεδα τα χειρότερα τα ζούμε από χρόνια. Στην πολιτική κονίστρα δεν τα έχουμε δει ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή