Το Κονκλάβιο (17/01/19)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ξένοι

Σας είχα πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να παραστεί στο χθεσινοβραδινό δείπνο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου προς τιμήν του Πιερ Μοσκοβισί. Βέβαια, για να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, δεν νομίζω να πήγαινε, ακόμη και αν χθες δεν είχε οριστεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος ουδέποτε ζήτησε ραντεβού με τον Μοσκοβισί.

Βέβαια, ούτε ο «Μοσκό» έσπευσε να το κανονίσει, αφού φαντάζομαι ότι το φυσάει και δεν κρυώνει το «άδειασμα» που του είχε επιφυλάξει ο Μητσοτάκης την τελευταία φορά που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα. Οσοι γνωρίζουν τι διημείφθη στη συνάντηση, επιβεβαιώνουν ότι ο επίτροπος δεν πέρασε καθόλου όμορφα. Κι ότι ο ίδιος θα ήθελε να αποκαταστήσει δίαυλο με τον Κυριάκο. Δύσκολο. Ούτως ή άλλως, δεν έχει πλέον καμία σημασία…

Αποχαιρετά ο Πιερ

Εξηγούμαι: Η είδηση δεν είναι όσα είπε ο Πιερ από ελληνικού εδάφους. Οπου να σημειώσω ότι δήλωσε τη συμφωνία του με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εκδημοκρατιστούν. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος ετοιμάζεται να τους αποχαιρετήσει, όπως επιμένουν οι πληροφορίες μου από τις Βρυξέλλες. Αυτές λένε ότι ο «Μοσκό» θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα από την Κομισιόν, γύρω στον Μάρτιο. Εντάξει. Μπορεί να μην κατάφερε να λάβει το χρίσμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, πολλώ δε μάλλον κάποιο χρίσμα από τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κανένας δεν πάει χαμένος.

Δεν το λέει

Το υπογραμμίζω, επειδή ακούω ότι ο Γάλλος ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα του για να αναλάβει επικεφαλής του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (Cour des comptes). Θυμίζω ότι ο Μοσκοβισί, ως απόφοιτος –και με καλή σειρά– της ΕΝΑ, της γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, είναι αυτοδικαίως ισόβιο μέλος του οργάνου, στο οποίο μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή, βρίσκεται ούτως ή άλλως σε καλή θέση στην επετηρίδα. Πρόταση άλλη δεν είχε και επιστρέφει για να αναλάβει τη διεύθυνση του γαλλικού οργάνου.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά σε μία από τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα, ο Μοσκοβισί το αρνήθηκε. Λογικό, καθώς ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Κατά τα λοιπά, στα ραντεβού με τους υπουργούς, τη συζήτηση μονοπώλησε το θέμα των τραπεζών. Κρατήστε το.

Καρμική εκδίκηση

Θα μπορούσε να είναι και καρμική εκδίκηση. Το βέβαιο είναι ότι από σήμερα τη θέση του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για λογαριασμό του Ποταμιού λαμβάνει ο Γρηγόρης Ψαριανός. Το ζήτημα είναι αν θα μετέχει στην Επιτροπή ο Δανέλλης, καθώς πλέον είναι ανεξάρτητος βουλευτής και οι ανεξάρτητοι δεν εκπροσωπούν κάποια Κοινοβουλευτική Ομάδα –στις επιτροπές εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικές ομάδες–, αλλά τον εαυτό τους.

Πόλεμος

Η λεπτομέρεια δεν είναι άνευ σημασίας, τουλάχιστον για τη Ν.Δ., που κάνει από χθες μεγάλο σαματά για το γεγονός ότι με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 145 βουλευτές και, άρα, στις επιτροπές αποτελεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Τι σημαίνει τούτο; Οτι αν δεν ψηφίζει «ναι» επί της αρχής και των άρθρων κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης –εκεί ανήκουν πλέον και οι ΑΝΕΛ–, δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για την Επιτροπή Εξωτερικών, όπου θα εισαχθεί οσονούπω η συμφωνία των Πρεσπών. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Το λέω επειδή η Πειραιώς θα κηρύξει πόλεμο, αν ο Νίκος Βούτσης «φυτέψει» τον Δανέλλη στην Επιτροπή, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κλήρωση ανάμεσα στους ενδιαφερομένους να λάβουν τη θέση.

Θεομπαίχτη το ανάγνωσμα

Αλλοι καταθέτουν πίνακες και διαγράμματα στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ κάποιοι άλλοι πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Χθες κατατέθηκε μία σελίδα από τον «Θεομπαίχτη» του Ανδρέα Λασκαράτου. Αυτή που αναφέρει ότι ο θεομπαίχτης «κάνει έργον του τη θρησκεία, εκμεταλλεύεται τον ουρανό, για να ζη στη γη. Τα λόγια του πνέουν φόβον θεού. Προσέχει αυστηρά στις νέες ιδέες μην έχουν τίποτε αντιθρησκευτικό ή αλλόθρησκο. Και όταν δεν τους το εύρη, τους το πλάθη». Ο γαλάζιος βουλευτής που την κατέθεσε σύγκρινε τον «Θεομπαίχτη» με τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τη θεία μετάληψη της περασμένης Κυριακής σε απευθείας σύνδεση με τη Μητρόπολη Αθηνών. Τον συμβούλευσε μάλιστα να μην κάνει μήνυση στον Λασκαράτο, καθώς έχει πεθάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή