Το Κονκλάβιο (17/01/20)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΣτΕ η αναγγελία

Ευτυχώς που υπάρχει η εθιμοτυπία για να καθιερώνει κανόνες κόσμιας συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των επίσημων τελετών και όχι μόνο. Το θυμήθηκα με αφορμή την επίσπευση της ψηφοφορίας για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου κατόπιν της ευρείας συναίνεσης που διαμορφώνεται.

Κάπως έτσι, όλα αρχίζουν (και τελειώνουν) με μία μόνο ψηφοφορία το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι μετά. Το λέω επειδή το εθιμοτυπικό επιβάλλει την αναγγελία του αποτελέσματος όχι στη Βουλή, αλλά στον χώρο που θα υποδείξει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος. Και η Σακελλαροπούλου πληροφορούμαι ότι υπέδειξε το γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λίγη Ιστορία…

Αυτό σημαίνει ότι μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους, θα μεταβεί στο ΣτΕ και θα αναγγείλει το αποτέλεσμα στη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο. Προφανώς προβλέπεται και αντιφώνηση από την ίδια. Οι ομιλίες ιστορικές –και αυτή τη φορά ακόμη πιο ιστορικές– καταχωρίζονται κατόπιν στα πρακτικά της Βουλής.

Για την ιστορία, θυμίζω ότι το 2000 ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε ανακοινώσει την επανεκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, το 2005 η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα την πρώτη εκλογή του Κάρολου Παπούλια στο γραφείο του, ενώ το 2015 η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ανακοινώσει την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, επίσης, στο γραφείο του.

Γραφολόγος

Μένω στα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να σας πω ότι δεν είναι ακριβώς… ακριβές αυτό που δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η Σακελλαροπούλου καταψηφίστηκε «από τον Μητσοτάκη και τους βουλευτές του». Θυμίζω ότι η ψηφοφορία για την κεφαλή του ΣτΕ ήταν μυστική. Η σημερινή πρόεδρος έλαβε 16 ψήφους, εκ των οποίων οι δύο ήταν από τη Ν.Δ. Η τρίτη που ήταν του Νικήτα Κακλαμάνη κατά, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει δημοσίως. Από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 13 ψήφους (ενώ είχαν υπάρξει και απουσίες). Κάπου εδώ κρίνω σκόπιμο να σημειώσω ότι όσοι ψηφίζουν, δεν γράφουν στο ψηφοδέλτιο το όνομά τους. Τα ψηφοδέλτια είναι σφραγισμένα. Εκτός αν ο Τσίπρας τα πήγε σε γραφολόγο και είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος ψήφισε τι…

Αλύμαντο

Πάντως, συνομιλητής μου που ρώτησε τον Κώστα Τασούλα για τέτοιου τύπου ψηφοφορίες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, απάντησε ότι δεν μπορεί κανένας να δει τα ψηφοδέλτια. Για την ακρίβεια, είπε κάτι για το «αλύμαντο των σφραγίδων». Κι επειδή υποθέτω ότι λίγοι θα το κατάλαβαν, εννοούσε το απαραβίαστο.

Mixed Grill

Σας μεταφέρω τώρα στην Κουμουνδούρου, όπου και η ευρεία σύσκεψη (mixed grill) του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Σακελλαροπούλου. Παρόντες ο διευθυντής του γραφείου του, Μιχάλης Καλογήρου, η Ολγα Γεροβασίλη, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι Νίκος Βούτσης και Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης, η Εφη Αχτσιόγλου και ο εκπρόσωπος Αλέξης Χαρίτσης.

Αστοχία υλικού

Προβληματισμός ακούω ότι εκφράζεται σε κύκλους των Βρυξελλών –πολιτικούς, αλλά και πνευματικούς–(think tank) για τη σημερινή εικόνα της Ευρώπης και με αφορμή την κρίση στη Λιβύη. Λίγο η εντύπωση ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δεν «τραβάει», όπως και η σχέση με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λίγο η ίδια εντύπωση που επικρατεί για τον ύπατο εκπρόσωπο της Eνωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, δεν φταίει μόνο ο ίδιος, αφού υπάρχει αστοχία υλικού. Ή για να το θέσω κομψά, όπως ψιθυρίζεται παντού στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει κανένας υπουργός Εξωτερικών μεγάλης χώρας που να διαθέτει πολιτικό εκτόπισμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή