Το Κονκλάβιο (16/01/20)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση…

Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. Mπορεί και παραπάνω. Δύο (τουλάχιστον) είναι τα πρόσωπα που ανακουφίστηκαν από τη χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τη σύσταση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Μπορεί, βέβαια και τρία. Και σίγουρα τουλάχιστον ένα θα έχει χάσει τον ύπνο του.

Δίνω τροφή για σκέψη, αναφέροντας απλώς αυτό που γνωρίζουν και τα μάρμαρα στο Μέγαρο Μαξίμου: τη δύσκολη συμβίωση – για να μην πω τον σκοτωμό ανάμεσα στον Νότη Μηταράκη και στον Γιάννη Βρούτση από την πρώτη μέρα στο υπουργείο Εργασίας. Σε αυτό προσθέτω τη δύσκολη σχέση ανάμεσα στον Γιώργο Κουμουτσάκο και στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και, βέβαια, τη δυσκολία διαχείρισης ενός προβλήματος, στην οποία δεν είχαν συνυπολογιστεί οι διαρκώς αυξανόμενες ροές από την Τουρκία.  Και στην οποία το βάρος δόθηκε αρχικά στο σκέλος της ασφάλειας για να περάσει τώρα με την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη διαχείριση και στο άσυλο.

Πρωί πρωί προεδρικά

Η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη πληροφορούμαι  ότι «κλείδωσε» το βράδυ της Τρίτης σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου. Μαθαίνω, δε, ότι κανένα από τα αρμόδια πρόσωπα δεν γνώριζε τίποτα, τουλάχιστον όχι μία-δύο ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πλην –αλίμονό τους– όσων έτρεχαν από τις 8 το πρωί να ετοιμάσουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, να τα περάσουν από επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να τα στείλουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Οχι κατ’ ιδίαν

Μιλώντας για την ορκωμοσία, επειδή οι μέρες είναι πονηρές και όλοι περίμεναν να δουν ένα νεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Προκόπη Παυλόπουλο που να σημαίνει κάτι, αυτό δεν έγινε χθες κατά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Προεδρικό. Εκεί τον υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, ο οποίος και τον πέρασε στην κεντρική αίθουσα, όπου βρίσκονταν ήδη οι υπουργοί. Κατόπιν ήρθε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τουλάχιστον, μέχρι να τελειώσει η ορκωμοσία δεν έγινε καμία κατ’ ιδίαν κουβέντα Μητσοτάκη – Παυλόπουλου. Πληροφορούμαι, δε, ότι κατόπιν ο Πρόεδρος πήγε στο σπίτι του για να επιστρέψει αργότερα στο Κέντρο και να απονείμει τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση.

Ε, κάπου εκεί, στο ενδιάμεσο, ο Μητσοτάκης του τηλεφώνησε για να του ανακοινώσει την απόφασή του και να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του.

Στην Πειραιώς

Οταν τελείωσε η ορκωμοσία, έγινε το κλασικό «πηγαδάκι», παρουσία όλων. Εκεί ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η όποια αρμοδιότητα εντός συνόρων ανήκει στον Μηταράκη, ενώ η εκτός συνόρων στον Κουμουτσάκο. Αυτός, άλλωστε, πέταξε αμέσως μετά για το Παρίσι, όπου και η έδρα του ΟΟΣΑ, όπου, μεταξύ άλλων, θα δει και τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Καστανέρ. Σημειώνω ότι, όπως πληροφορούμαι, μέσα στις επόμενες μέρες, θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ελληνικές ιδέες για το νέο πλαίσιο για το άσυλο και τη μετανάστευση. Τέλος, για όσους έχετε αγωνία, δεν αποκλείεται το νέο υπουργείο να στεγαστεί στο κτίριο του «Κεράνη», στην Πειραιώς. Εκεί βρίσκεται ήδη η γενική γραμματεία Πρώτης Υποδοχής. Δεν αποκλείεται, βέβαια, όλες οι υπηρεσίες να στεγαστούν τελικά σε κάποιο άλλο κτίριο.

Δέκα μέρες πριν…

Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς την κυβερνητική διαρροή ότι ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την απόφασή του χθες το μεσημέρι. Το λέω, επειδή πληροφορούμαι ότι η επιλογή είχε «κλειδώσει» εδώ και δέκα μέρες, ενώ το πρόσωπο είχε «φωτογραφηθεί» στον στενό κύκλο συνεργατών του. Δεν ξέρω, πάντως, τι έμπνευση είχε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο e-kyklos του. Το λέω διότι η Σακελλαροπούλου ήταν μία εκ των ομιλητών και… υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση που οργάνωνε την Παρασκευή: στο ίδιο πάνελ με τον καθηγητή Βασίλη Σκουρή, τον Λίνο Σισιλιάνο και, φυσικά, τον Βενιζέλο. Ε, φαντάζομαι ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της επισήμως και πλέον υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή