Μήνυμα Μητσοτάκη για βέτο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα ασκήσει «βέτο» στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη Λιβύη, αν αυτές δεν ακυρώνουν το μνημόνιο με την Τουρκία, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει απευθύνει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις τόσο στους Ευρωπαίους ομολόγους του, όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ σήμερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ.

«Κακώς η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, με την Ιταλία είμαστε γειτονικές χώρες και θα έπρεπε να είμαστε εκεί για να συζητήσουμε για το μέλλον μιας χώρας που ενδιαφέρει την Ευρώπη και την Ελλάδα», ήταν το σχόλιό του για τη Διάσκεψη της Λιβύης στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον Alpha, μαζί με την υπενθύμιση ότι από το 2015 η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μάλιστα ότι σήμερα θα έχει σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ, καθώς και ότι έχει απευθύνει σχετικές επιστολές. Αυτές, σε ό,τι αφορά το θέμα της Λιβύης, «πέραν του ενδιαφέροντος για τη χώρα, εστιάζονται στο απαράδεκτο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται ποτέ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία». Με αυτόν τον τρόπο προανήγγειλε ουσιαστικά «βέτο» της Ελλάδας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, πριν καν φτάσει το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής.

Ερωτηθείς μάλιστα τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει σεισμογραφικό σε ελληνικά χωρικά ύδατα, απάντησε «ό,τι χρειάζεται», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να μη φθάσουν τα πράγματα εκεί και ότι οι δίαυλοι με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

«Ουδείς αλάθητος και μια κυβέρνηση που παράγει πολλή πολιτική, θα κάνει και λάθη. Οπου εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις, με θάρρος και ταχύτητα διορθώνονται», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού σχετικά με την απόφαση για ίδρυση αυτόνομου υπουργείου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. «Αν γνώριζα έξι μήνες πριν την εικόνα που υπήρχε αργότερα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έκρινε πως η κατάργηση του υπουργείου δημιούργησε «επιχειρησιακές δυσκολίες στην υλοποίηση της πολιτικής». «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί σε ένα βαθμό κάποιες καθυστερήσεις δημιούργησαν αμφιβολίες αν εννοούμε αυτά που λέμε», σημείωσε και έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει, τόνισε ωστόσο ότι «συζητάμε, αλλά πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις και οι δομές θα γίνουν, θα βρούμε πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες».

Διεμήνυσε ακόμα ότι ένας ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του και, πάντως, όταν θα γίνει, «προφανώς θα λάβει υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης» των υπουργών.

Δυσφορία

Για το μέτωπο της ασφάλειας με αφορμή και τα περιστατικά στο Κουκάκι, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία του, σχολιάζοντας ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στον εισαγγελέα τι πράξη είναι όταν κάποιος πετά τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο. Δεν το κάνει πάντως από πίκα, αλλά από πρόθεση να τραυματίσει κάποιον και για μένα αυτό είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας». Δεν εμφανίστηκε, πάντως, έτοιμος για άμεση αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να κάνει τις κρίσεις» και ότι αναμένει να δει πώς θα συνεχίσει να ερμηνεύει τέτοια επεισόδια. Αιχμές άφησε, πάντως, και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που «δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για τους τσιμεντόλιθους από τον δεύτερο όροφο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή