Νέα Πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία

Νέα Πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική του επιδίωξη για την εξασφάλιση ευρύτατης συναίνεσης στο πρόσωπο της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας και μέσω αυτής εκπομπής κεντρώου στίγματος που υπερβαίνει τις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος, πετυχαίνει ο πρωθυπουργός σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ηδη, από χθες το μεσημέρι, η υποψηφιότητά της έχει εξασφαλίσει 266 ψήφους, μετά το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα έπρεπε να επιχειρηματολογήσει για ένα «όχι» στη γυναίκα που η δική του κυβέρνηση πρότεινε για πρόεδρο του ΣτΕ, κάτι που εντέλει θα είχε πολιτικό κόστος για τον ίδιο. Εξάλλου, στο Μαξίμου ήδη από το βράδυ της Τρίτης έφθασαν μηνύματα από την Κουμουνδούρου ότι ο κ. Τσίπρας θα τοποθετείτο θετικά για την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου. «Χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ. Τσίπρας ένα απλό “ναι” στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση δεν του ήταν εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης ότι στη διαδρομή του πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι για τη δήλωση του κ. Τσίπρα. «Κρατάμε το γεγονός ότι η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού σχηματίζεται στη Βουλή και είναι απολύτως θετικό για τη δημοκρατία μας. Τα υπόλοιπα απευθύνονται στο κομματικό στελεχικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας αφορούν», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

«Θα ήταν πιο τολμηρό από την πλευρά του κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξή του στον Alpha. Αναφερόμενος, μάλιστα, στον Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε ότι ήταν «καλός Πρόεδρος». «Σέβομαι και τιμώ την προσφορά του. Ομως, ένα πρόσωπο μπορούσα να επιλέξω. Ο κ. Τσίπρας έχει την πολυτέλεια να στηρίζει Παυλόπουλο και να ψηφίζει Σακελλαροπούλου. Και ένας από τους λόγους που την επέλεξα είναι γιατί θα ψήφιζε και το Κίνημα Αλλαγής, κάτι που δεν θα γινόταν με τον κ. Παυλόπουλο» υπογράμμισε, εξηγώντας την επιλογή του. Ερωτηθείς, μάλιστα, για την απόφασή του να μην ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο το 2015, απάντησε ότι είχε αιτιολογήσει την επιλογή του «με τα τότε δεδομένα, δεν μπορώ να πω ότι διέπραξα κάποιο σφάλμα με βάση αυτά που ήξερα». Και πρόσθεσε: «Το 2020 δεν είναι το 2015, ούτε η Νέα Δημοκρατία του 2020 είναι η ίδια με τη Νέα Δημοκρατία του 2015». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή