«Ποιοι άλλοι θα είναι;»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί, όταν τους καλούν σε κάποιο σπίτι, σε κάποια έξοδο, ρωτούν: «Ποιοι άλλοι θα είναι;». Η ερώτηση είναι οριακά προσβλητική για τον οικοδεσπότη ή τον έχοντα την πρωτοβουλία της συνάθροισης, ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι συχνά προφυλάσσει από ναυάγια. Υπάρχουν άνθρωποι –κάποιοι τους λένε τοξικούς– που μπορούν πολύ εύκολα, και μόνο με την παρουσία τους, να καταστρέψουν μια βραδιά. Δεν χρειάζονται πολλοί, ένας – δύο σε μια παρέα αρκούν για να δηλητηριάσουν το κλίμα για όλους. Καλώς λοιπόν ρωτούν όσοι ρωτούν «ποιος άλλος θα είναι», είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας. Δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους, ούτε έχουμε όλοι τα ίδια αντισώματα, το ίδιο όριο ανοχής στην τοξικότητα.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι τόσo πολλοί άνθρωποι την Κυριακή κατέβηκαν στο Σύνταγμα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στην «παρέα» θα βρίσκονταν σύσσωμη η Χρυσή Αυγή και ο κόσμος της. Ολοι το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Κι όποιοι δεν είχαν ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το επίσημο κάλεσμα των χρυσαυγιτών –«Ολοι στο Σύνταγμα την Κυριακή με μια σημαία ελληνική!»–, ε δεν ήταν δα και δύσκολο να το προβλέψουν. Το Μακεδονικό είναι προνομιακό τους πεδίο, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στη μαύρη ατζέντα τους. Κάθε δεύτερη κουβέντα τους είναι «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ένας στους δύο κυκλοφορεί με περικεφαλαία. Με τι κουράγιο, λοιπόν, κατεβαίνεις πλάι τους; Με τι «οπλισμό»; Πώς ανέχεσαι τα αντισημιτικά πανό, τα μολών λαβέ, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του Μιχαλολιάκου και της υπόλοιπης παρέας του; Δεν ήξερες. Δεν ρώταγες; «Ποιοι άλλοι θα ’ναι;»

Κάποιοι θα αντιτείνουν ότι το ίδιο ισχύει και για τις διαδηλώσεις που αμαυρώνονται παραδοσιακά από επεισόδια αναρχικών. «Πώς κατεβαίνετε εσείς στις πορείες όπου γίνονται μπάχαλα;» Πράγματι, η βία είναι βία, η μολότοφ και το καδρόνι έχουν πάντα την ίδια σύσταση. Είναι αλήθεια ότι η «παράδοση» των επεισοδίων στην απόληξη των μεγάλων διαδηλώσεων είναι αυτή που έχει περιορίσει τη συμμετοχή των πολιτών. Είναι πολλοί πια αυτοί που δεν δέχονται η πολιτισμένη, ειρηνική διαμαρτυρία τους να αμαυρώνεται συστηματικά από τους γνωστούς αγνώστους.

Την Κυριακή, πάντως, οι γνωστοί άγνωστοι ήταν γνωστοί. Θα περίμενες ότι η συμμετοχή της Χ.Α. στο συλλαλητήριο της Κυριακής θα ήταν ικανός λόγος για να μείνει κάποιος σπίτι του, να μη συμμετέχει σε μια εκδήλωση που είχε δηλητηριαστεί πριν ακόμα γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή