Απάτες στο Διαδίκτυο: Τα θύματα «προσκαλούν» τους απατεώνες στο σπίτι τους

Απάτες στο Διαδίκτυο: Τα θύματα «προσκαλούν» τους απατεώνες στο σπίτι τους

Καλούν «ηλεκτρολόγους» με σελίδα στο Διαδίκτυο που αποσπούν χρηματικά ποσά ως προκαταβολές για την παροχή των υπηρεσιών τους σε μεταγενέστερο χρόνο

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μια ωραία νύχτα πριν από κάποιους μήνες το ρεύμα έπεσε στο σπίτι του σε δήμο των βορείων προαστίων, ο Π.Κ. δεν θορυβήθηκε ιδιαίτερα. Ηταν κάτι που συνέβαινε συχνά στη γειτονιά εκείνο τον καιρό λόγω εκτελούμενων έργων. Ομως γρήγορα διαπίστωσε ότι η πολυκατοικία του είχε φως, μόνο το δικό του διαμέρισμα ήταν στο σκοτάδι. Φυσικά κάλεσε αμέσως τον ηλεκτρολόγο (καθώς ένας εργένης χωρίς νερό μπορεί, χωρίς Ιντερνετ όχι), ο οποίος όμως του είπε ότι έλειπε σε ταξίδι για δουλειές. Γκουγκλάροντας στο κινητό του για ηλεκτρολόγους που δουλεύουν ολόκληρο το 24ωρο έπεσε πάνω σε σελίδα που υποσχόταν «άμεση αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών βλαβών σε 20΄ στον χώρο σας όλο το 24ωρο». Πήρε τηλέφωνο και πράγματι σε λίγα λεπτά ένα συνεργείο τριών ατόμων ήταν στο διαμέρισμά του και εξέταζαν τον ηλεκτρολογικό πίνακα. «Είναι μεγάλη η ζημιά», του είπαν στο τέλος, «είστε άτυχος». Αφού του εξήγησαν το πρόβλημα, υπολόγισαν ότι με τα εργατικά και τα ανταλλακτικά το κόστος θα ξεπερνούσε τα 500 ευρώ.

Ο Π.Κ. κατέβαλε το υπέρογκο ποσό μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι η ζημιά δεν αποκαταστάθηκε πλήρως. Οσες φορές όμως κι αν επιχείρησε να ξανακαλέσει τον ίδιο αριθμό, δεν βρήκε κανέναν. Οπως θα έχετε ήδη καταλάβει από τον τίτλο αυτού του ρεπορτάζ, επρόκειτο για απάτη. Μια καλοστημένη απάτη μάλιστα, αφού τον απατεώνα καλεί στο σπίτι του το ίδιο το θύμα! Οι σχετικές αναφορές στο διαδικτυακό φόρουμ αξιολόγησης αριθμών white pages είναι δεκάδες. Σύμφωνα με αυτές, πρόκειται για συμμορία που αλλάζει τακτικά αριθμό τηλεφώνου αλλά και επαγγελματικό σάιτ προκειμένου να μην μπορεί να εντοπιστεί από όσους έχει εξαπατήσει. Φαίνεται ότι έχει απασχολήσει πολλές φορές και τις Αρχές. Τον Απρίλιο του ’22, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είχαν προβεί σε τρεις συλλήψεις (ενός 36χρονου, ενός 42χρονου και μιας 42χρονης, όλοι ελληνικής καταγωγής). Οπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, ο 36χρονος και ο 42χρονος από το 2019 είχαν δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο παρουσιαζόμενοι ως εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι ηλεκτρολόγοι. Κατόπιν επικοινωνίας με τους πελάτες μετέβαιναν στις οικίες τους, ήλεγχαν τη βλάβη και απαιτούσαν χρηματικά ποσά ως προκαταβολές για την παροχή των υπηρεσιών τους, δηλώνοντας ότι θα μεταβούν σε μεταγενέστερο χρόνο για την ολοκλήρωση της εργασίας τους, προφασιζόμενοι την παραγγελία ανταλλακτικών, εξαρτημάτων ή υλικών. Αφού έπαιρναν τα χρήματα, είτε πραγματοποιούσαν μερικές εργασίες είτε καθόλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είχαν προκαλέσει οι ίδιοι ηλεκτρολογικές βλάβες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης. Μέχρι τότε είχε ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους σε 13 περιπτώσεις απάτης στην περιοχή της Αττικής. Εις βάρος των κατηγορουμένων σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – σύστασης συμμορίας, απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία και συνέργεια σε αυτή, επικίνδυνης βλάβης, έκθεσης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απειλής και υπεξαίρεσης οχημάτων.

Μολονότι ο τρόπος δράσης είναι πανομοιότυπος, δεν είναι βέβαιο αν ο Π.Κ. έπεσε θύμα της ίδιας ή άλλης συμμορίας. Το βέβαιο είναι ότι όταν μετέβη στο οικείο αστυνομικό τμήμα για να κάνει την καταγγελία, του ζητήθηκε παράβολο 100 ευρώ. Πράγματι, από 23/2/2024 απαιτείται πάλι παράβολο 100 ευρώ για υποβολή μήνυσης σε αδικήματα που διώκονται μόνο κατ’ έγκληση. Εν ολίγοις ο Π.Κ. κλήθηκε να χάσει κι άλλα χρήματα πέραν των 500 ευρώ που κατέβαλε στους απατεώνες (και των 25 ευρώ που πήρε ένας κανονικός ηλεκτρολόγος για να αποκαταστήσει τη ζημιά στο σπίτι του).

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τους δήθεν τεχνικούς της ΔΕΗ που εισβάλλουν σε σπίτια επικαλούμενοι βλάβη. Ενα τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε στις 13 Μαρτίου το μεσημέρι στη Φιλοθέη. «Είχαμε μόλις φθάσει με τον εγγονό μου στο σπίτι. Τον παίρνω κάποια μεσημέρια από τον παιδικό σταθμό», λέει στην «Κ» η Ε.Γ. «Πριν προλάβω να κλείσω την πόρτα, εμφανίστηκαν τρεις άνδρες που φορούσαν χειρουργική μάσκα. Μου είπαν με πανικό ότι είναι από τη ΔΕΗ και πρέπει να κοιτάξουν τον πίνακα γιατί κόπηκαν καλώδια από τα έργα στον δρόμο, έχει γίνει βραχυκύκλωμα και κινδυνεύουμε. Πράγματι έξω από το σπίτι μας εκτελούνται έργα αποχέτευσης. Σαστισμένη τους έκανα χώρο να περάσουν μετανιώνοντάς το την ίδια στιγμή». Οταν η Ε.Γ. προσπάθησε να πλησιάσει τον πίνακα, της φώναξαν να απομακρυνθεί για τη δική της ασφάλεια. Δεν ήθελε να διαμαρτυρηθεί, αφού στο σπίτι ήταν το παιδί και δεν ήξερε μέχρι πού ήταν έτοιμοι να φτάσουν. «Οταν ξανακινήθηκα προς το σημείο όπου βρίσκεται ο πίνακας, διαπίστωσα ότι βρίσκονταν στα δωμάτια. Αρχισαν να ξαναφωνάζουν να φύγω γιατί υπάρχει διαρροή». Με το κινητό προσπάθησε να καλέσει την αστυνομία, αλλά πριν προλάβει τους είδε να εξαφανίζονται από την πόρτα. «Πήρα αγκαλιά το παιδί και άρχισα να κλαίω από την τρομάρα μου. Πήραμε την αστυνομία, που ήρθε αμέσως. Μας είπαν ότι τα περιστατικά είναι πολλά σε όλη την Αθήνα». Κατάφεραν να πάρουν δύο ρολόγια και κάποια κοσμήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή