Το Κονκλάβιο (01/02/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προεδρικός» αιφνιδιασμός

Μεγάλη φασαρία έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό, παρότι υποτίθεται ότι ήταν μια τυπική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η επιτροπή θα κατέληγε στις εισηγήσεις της για το ποια αναθεωρητέα άρθρα θα προωθηθούν στην Ολομέλεια. Φευ! Υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς η Ν.Δ. «ψήφισε» το άρθρο 32 του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση πρόωρων εκλογών. Διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε… ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση, αν και όχι ως προς τη μεθοδολογία (η Ν.Δ. προτείνει εκλογή με μικρότερες πλειοψηφίες κάθε φορά, οι οποίες θα ξεκινούν από 200 και διαδοχικά θα μειώνονται σε 180 και 151 βουλευτές). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, με τις 220 ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., το άρθρο πηγαίνει για αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές. Και όπως υπενθύμισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, «δεν δεσμευόμαστε από το περιεχόμενο του άρθρου…».

Επαναστατική νομιμότης…

Φαντάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος που σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι αν το άρθρο περάσει και από την Ολομέλεια, πρακτικά η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία με 151 βουλευτές… Ενδιαφέρουσα πληροφορούμαι ότι ήταν και η αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Θυμήθηκε τη Γαλλική Επανάσταση. Και σημείωσε ότι όταν εκτελούσαν τους Βουρβόνους, αυτοί έλεγαν «η νομιμότης μάς εκτελεί».

…και Μαρία Αντουανέτα

Εννοείται ότι ο Τασούλας δεν το άφησε να πέσει κάτω. Από την πλευρά του θυμήθηκε τη Μαρία Αντουανέτα μπροστά στην γκιλοτίνα και το «όλα με οδηγούν κοντά σου». Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν εννοούσε τον Βενιζέλο, αλλά την εφαρμογή του Συντάγματος.

Ενα στα δύο

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς τους δύο συνυποψηφίους του, Κώστα Μπακογιάννη και Νάσο Ηλιόπουλο, έκανε τις προάλλες ο Παύλος Γερουλάνος. Αυτή αφορούσε τη διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας. Για την ακρίβεια, τους κάλεσε να οργανώσουν από κοινού μια ημερίδα συνεργασίας και να σχεδιάσουν το πρώτο κοινό Δημοτικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά. Σημειώνω ότι η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Ηλιόπουλο. Δεν ξέρω αν επέλεξε το left.gr και όχι την απευθείας απάντηση επειδή θεώρησε ότι το ταχυδρομείο καθυστερεί… (υπάρχουν, βέβαια και τα e-mails). Πάντως, εμφανίστηκε θετικός σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό είναι ούτως ή άλλως θέση της «Ανοικτής Πόλης» και έκανε λόγο και για άλλα πεδία συνεργασίας. Ξαφνικά θυμηθήκαμε τη συναίνεση;

Για γκαζόζα…

Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμου προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας» ψήφισαν χθες στην Ευρωβουλή ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο πρώτος μάλιστα πληροφορούμαι ότι επιχείρησε να πει κάτι του τύπου «καταδικάζουμε τη Βενεζουέλα, αλλά δεν καταδικάζουμε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σ. Αραβία». Λέω επιχείρησε, γιατί του έκλεισαν το μικρόφωνο, καθώς οι ευρωβουλευτές δεν είχαν δικαίωμα λόγου παρά μόνον για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους (εκεί δεν είπε τίποτα, πάντως). Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απουσίαζε. Λέτε να είχε πάει για γκαζόζα;

Στον Πειραιά… αλλιώς

Δεν θα είναι παρών στις εθνικές εκλογές ο Δημήτρης Καρύδης. Η απόφασή του να απουσιάζει από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στον Πειραιά δεν είναι ανεξάρτητη από τους συσχετισμούς των δυνάμεων που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Δεν αποσύρεται, πάντως, από τα πειραϊκά, καθώς θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη.

Μόνο πάρτι…

Και όμως. Στο Ποτάμι το πάρτι συνεχίζεται. Δεν το λέω κρίνοντας από το προφανές και γενικότερο «χανγκόβερ» στις τάξεις της Σεβαστουπόλεως. Το αναφέρω επειδή, των γενεθλίων που ετοιμάζει το κόμμα στις 26 Φεβρουαρίου, προηγείται η εξόρμηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην Πάτρα το ερχόμενο Σάββατο. Ο Σταύρος πηγαίνει εκεί για την κοπή πίτας και κατόπιν απαίτησης των εθελοντών του Ποταμιού. Ακούω, πάντως, ότι ήδη ετοιμάζεται συνέχεια της γιορτής σε κλαμπ της περιοχής. Λίγη εκτόνωση δεν θα τον βλάψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή