Το Κονκλάβιο (10/02/19)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραπέζι του γάμου

Και, ναι, ήταν όλοι εκεί. Αναφέρομαι στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στον «Διόνυσο» το ΕΛΚ –βασικά ο υποψήφιός του για την προεδρία της Κομισιόν– προς τιμήν των αντιπροσωπειών των ομάδων από τα 27 κράτη-μέλη που βρίσκονταν στην Αθήνα. Θα μπορούσε να είναι και τραπέζι γάμου. Οχι μόνο επειδή κατάσκοπός μου επιμένει ότι η θέα ήταν καλύτερη από το φαγητό. Αλλά επειδή στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τους μεγαλοσχήμονες του ΕΛΚ, κάθησαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη (!). Οχι βέβαια, δίπλα, αλλά όχι και πολύ μακριά…

Σε άλλο τραπέζι κάθονταν όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δύο πρώην: η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μαύρα φίδια

Μιλώντας για τραπέζια, πληροφορούμαι ότι πριν πάει στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Μητσοτάκης είχε γεύμα στη «Μεγάλη Βρεταννία» με τον Βέμπερ και τον Αντόνιο Ταγιάνι. Περιττό να προσθέσω ότι τον τελευταίο τον έχουν ζώσει «μαύρα» ιταλικά φίδια, καθώς οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ιταλική οικονομία είναι κακά μαντάτα για την Ευρώπη, πόσο μάλλον εφόσον έρχονται ενόψει ευρωεκλογών. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η κύρια «γενικός»

Μιλώντας για τη συνεδρίαση, το «παρών» εκεί έδωσε και η Ντόρα. Μάλιστα, μαθαίνω ότι ο Βέμπερ την «αβαντάρισε» από μικροφώνου λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολιτικό με ευρωπαϊκές και διεθνείς διασυνδέσεις που είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είπε μάλιστα ότι στηρίζει την υποψηφιότητά της για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί, όπως το έθεσε «είναι καλή γνώστης, είναι γυναίκα και πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλή».

Γερμανικά ραντεβού

Από τη «Μεγάλη Βρεταννία», πάντως, δεν πέρασαν μόνο παράγοντες του ΕΛΚ. Το λέω διότι κατάσκοπός μου συνέλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλότνερ στους διαδρόμους του συνεδρίου. Υποθέτω ότι βρισκόταν εκεί για να συναντήσει τον Βέμπερ. Μπορεί να ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση. Μπορεί, όμως, να σημαίνει και περισσότερα.

Απ’ το Διάστημα…

Δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι ενίοτε οι σκηνές από την πραγματική ζωή ξεπερνούν και την πιο ζωηρή φαντασία. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι κάποια στιγμή το μεσημέρι της Παρασκευής στο κλειστό event του ΕΛΚ –για να είμαι ακριβής, στο κέντρο Τύπου– εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η εικόνα έμοιαζε εντελώς σουρεαλιστική, αν όχι βγαλμένη από το… Διάστημα. Διάφοροι παράγοντες αναρωτήθηκαν «τι δουλειά έχει εδώ ο Μίχαλος». Ο ίδιος μπήκε στην αίθουσα λίγο διστακτικά και χαιρέτησε τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή. Ωτακουστής μου συνέλαβε τον Σμυρλή να ρωτάει το ίδιο πράγμα τον Μίχαλο κι εκείνος να απαντά το εξής: «Το ότι με διαγράψατε δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ και να εμφανίζομαι». Οπως και να ’χει, ήταν εκεί γιατί είχε ραντεβού με ευρωβουλευτή. 

Δράση και αντίδραση 

Η δράση προκαλεί αντίδραση. Στην Κεντροαριστερά, για παράδειγμα, πληροφορούμαι ότι οργανώνεται αντι-Μέγαρο –δηλαδή εκδήλωση– απάντηση του όποιου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ απέμεινε στο ΚΙΝΑΛ σε όσους έσπευσαν να μπουν στο ίδιο κάδρο με τον Αλ. Τσίπρα στην περίφημη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Στην Κεντροδεξιά, πάλι, προγραμματίζεται εκδήλωση που πολλοί –και δικαίως νομίζω– θα την εκλάβουν ως αντι-Σπύρος Λούης. Κάτι σαν απάντηση δηλαδή σε όσα υποστήριξε, έψαλε και έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην κοπή της πίτας του στο γνωστό γήπεδο. Το λέω διότι δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός ο Κωστής Χατζηδάκης στη νέα παρουσίαση του βιβλίου του στις 4 Μαρτίου θα έχει βασικό ομιλητή τον Νίκο Δένδια.

Πάντα ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, επειδή ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία, μπορώ να σας ενημερώσω με ασφάλεια, ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ θα κατέβουν οι Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. Αυτό που είναι είδηση, αν και δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη, είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι έχει «κλειδώσει» και ο Κώστας Χρυσόγονος. Ακούω, δε, ότι ίσως να μην είναι και η μόνη έκπληξη προερχόμενη εξ (άλλοτε;) αριστερών. Φταίω εγώ τώρα να επαναλάβω την αναπόφευκτη διαπίστωση, σύμφωνα με την οποία «μια φορά ΠΑΣΟΚ, πάντα ΠΑΣΟΚ»; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή