Αναζητείται Plan B για να αποφευχθεί η πώληση των υδροηλεκτρικών

Αναζητείται Plan B για να αποφευχθεί η πώληση των υδροηλεκτρικών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνιώδεις προσπάθειες να εμφανίσει στην Κομισιόν εναλλακτικό σενάριο προκειμένου να αποφύγει την απειλή της πώλησης υδροηλεκτρικών καταβάλλει από χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Ενδεικτικό της αγωνίας για το πιθανό σενάριο να ενεργοποιήσει η DGcomp τη συμφωνία με τους θεσμούς, που προβλέπει την πώληση υδροηλεκτρικών σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο της αποεπένδυσης, είναι οι διαρροές από κύκλους του υπουργείου Ενέργειας περί παραιτήσεων σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν αποτραπεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επεδίωξε από χθες επικοινωνία με την επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ για να υποβάλει εναλλακτική πρόταση και συγκεκριμένα την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από τρίτο φορέα και πιθανότατα το ΤΑΙΠΕΔ με τη δέσμευση ότι στο μεταξύ διάστημα η ΔΕΗ θα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω εξυγίανση των μονάδων.

Η πρόταση εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την DGcomp, η οποία θέλει να κλείσει τον φάκελο «λιγνίτες», που είναι ανοικτός από το 2008, αλλά και το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που περιλαμβάνεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη συμφωνία με τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και την εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Δύσκολα η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης της 27ης Φεβρουαρίου θα δεχθεί να μην υπάρχουν συμφωνημένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε επίτευξη των δεσμευτικών στόχων μετά την αποτυχία του σχεδίου αποεπένδυσης στον λιγνίτη. Δεδομένης μάλιστα της αποτυχίας και των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος), η Κομισιόν αναμένεται να θέσει συνολικά το θέμα για «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και μείωση των μεριδίων στη λιανική αγορά, καταφεύγοντας στα γνωστά εναλλακτικά δομικά μέτρα. Από εκεί εκπορεύονται και οι ανησυχίες του υπουργείου Ενέργειας και γι’ αυτό προετοιμάζεται να δεχθεί ακόμη και το σενάριο της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού χωρίς κατώφλι τιμήματος και χωρίς ανεξάρτητη αποτίμηση, προκειμένου να απομακρύνει την πώληση των υδροηλεκτρικών που εξακολουθεί να τίθεται από την κυβέρνηση ως κόκκινη γραμμή. Αυτό δεν το διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, αλλά αντιθέτως το εμφανίζουν ως μέρος της λύσης και σε κάθε περίπτωση προτιμητέο σενάριο από αυτό της πώλησης υδροηλεκτρικών που με έμφαση τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Ενέργειας τονίζουν ότι μέσα στην εβδομάδα, στις επαφές που θα υπάρξουν με τις Βρυξέλλες, πιθανότατα και μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και η ΔΕΗ, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, πηγές της επιχείρησης διευκρίνιζαν χθες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση μέχρι τις ευρωεκλογές, που θα γίνουν τον Μάιο, να έχει ολοκληρώσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Πρόσθετος λόγος ανησυχίας για ενεργοποίηση του μέτρου πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων είναι η ολοκλήρωση από πλευράς της DGcomp του πορίσματος της έρευνας που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τον Φεβρουάριο του 2017 για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και χειραγώγηση της χονδρικής αγοράς με τη χρήση των υδροηλεκτρικών. Στο υπουργείο Ενέργειας είναι γνώστες των ενοχοποιητικών για τη ΔΕΗ στοιχείων του πορίσματος, αν και ακόμη δεν έχει φτάσει κάποια επίσημη όχληση από την Κομισιόν. Το χειρότερο σενάριο για τη ΔΕΗ θα ήταν η DGcomp να κλείσει τον φάκελο «λιγνίτες» με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού χωρίς κατώφλι τιμήματος, αφήνοντας στον υπουργό Ενέργειας και την κυβέρνηση περιθώρια επικοινωνιακής διαχείρισης, αφού θα μπορεί να ισχυριστεί ότι απέτρεψε την πώληση των υδροηλεκτρικών και ύστερα από κάποιους μήνες με το πόρισμα ως εργαλείο να απαιτήσει και την πώληση υδροηλεκτρικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή