Kέρδη 6,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2023 ο όμιλος Ελίν

Kέρδη 6,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2023 ο όμιλος Ελίν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν τα οικονομικά αποτελέσματα της Eλίν το 2023, παρά τη μεγάλη ρευστότητα της διεθνούς και εγχώριας αγοράς. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου για τη χρήση 2023 ανήλθε σε 2,483 δισ. ευρώ έναντι 3,781 δισ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας μείωση 34%. Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 65,36 εκατ. έναντι 69,98 εκατ. το 2022 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 26,1 εκατ. έναντι 33,1 την περυσινή χρονιά, παρουσιάζοντας μείωση 21%. Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του ομίλου (EBT) ανήλθαν στα 8,8 εκατ. έναντι 15,3 εκατ. το 2022, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 6,5 εκατ. έναντι 12 εκατ. το 2022.

Οσον αφορά τη μητρική εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., το 2023, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 25,2 εκατ. έναντι 31,3 εκατ., τα κέρδη προ φόρων σε 10 εκατ. έναντι 17,3 εκατ. το 2022 και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) σε 6,6 εκατ. έναντι 13,9 εκατ. Η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της συνδέει την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων με το γενικότερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον το 2023, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αστάθεια στην αγορά ενέργειας. Πέρα από τις έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι διεθνείς πωλήσεις επηρεάσθηκαν επίσης από τον αθέμιτο και άνισο ανταγωνισμό που δημιουργείται στις διεθνείς αγορές από εταιρείες που επιλέγουν, αναλαμβάνοντας το ρίσκο, να προσφέρουν ρωσικής προελεύσεως προϊόντα, αγνοώντας τις κυρώσεις της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της Ελίν να μειωθούν κατά 24% και τα έσοδα κατά 10%.

Για το 2024, η Ελίν στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα νησιά. Η ψήφιση του νέου νόμου περί παραβατικότητας, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθεί άμεσα και στη σωστή κατεύθυνση, θα επιτρέψει στην εταιρεία να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά και να αυξήσει τις πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης, στοχεύοντας κυρίως σε σημεία που θα εξελιχθούν σε ενεργειακούς σταθμούς. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να λειτουργήσει δύο πρότυπους σταθμούς LNG-CNG σε Αττική και Ιωάννινα. Η τουριστική κίνηση εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα ευνοώντας τις πωλήσεις στο δίκτυο νησιών και στις μαρίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή