«Παράνομοι» Ελληνες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, ακούμε τις συνήθεις καταγγελίες περί παράνομων ελληνοποιήσεων. Ετσι και φέτος πληροφορηθήκαμε ότι έχουν εγγραφεί εσχάτως μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους της Α΄ Αθήνας «αλλοδαποί», 43.000 για την ακρίβεια. Μόνο που οι «αλλοδαποί», όπως αποκηρύσσονται αφηρημένα, έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια, με βάση τον νόμο 4332 του 2015. Είναι δηλαδή Ελληνες πολίτες. Ας δούμε τους αριθμούς, μετά την ψήφιση του νόμου τον Ιούλιο του ίδιου έτους για την εξασφάλιση ιθαγένειας, που αφορά κυρίως παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών: Συνολικά 68.128 αλλοδαποί απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών. Τα συνολικά αιτήματα που κατατέθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα φτάνουν τις 89.293, ωστόσο εκκρεμούν ακόμη 21.165 αιτήματα. Δεν είναι απλό να λάβει κανείς την ελληνική ιθαγένεια. Απαιτείται γραφειοκρατία, οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές και η αναμονή μεγάλη (δύο έως τέσσερα χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει τα έξι). Ακόμη και για παιδιά που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, που έχουν πάει σε ελληνικά σχολεία, που έχουν συμμετάσχει σε παρελάσεις και έχουν απαγγείλει ποιήματα στις εθνικές εορτές, συχνά ακόμη και αυτά τα παιδιά δεν έχουν πάρει ακόμη την ιθαγένεια και δεν έχουν συνεπώς δικαίωμα ψήφου.

Τα συνωμοσιολογικά δημοσιεύματα και οι εκ του πονηρού επερωτήσεις το μόνο που κάνουν είναι να αποξενώνουν αυτούς τους νέους ανθρώπους που έχουν μετάσχει της ελληνικής παιδείας, τους καθηλώνουν σε έναν διαρκή μετεωρισμό ανάμεσα στην πατρίδα των γονιών τους και στη χώρα την οποία οι ίδιοι εκλαμβάνουν ως δικό τους τόπο. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενσωμάτωσης των παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών στη χώρα στην οποία ζουν.

Ας κάνουμε ένα τεστ. Πόσους «αλλοδαπούς» ξέρουμε που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια κι έχουν διακριθεί στην πολιτική, στον αθλητισμό, στη λαϊκή κουλτούρα; Ναι, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ενώ είχε δικαίωμα να γίνει Ελληνας πολλά χρόνια, έλαβε την ιθαγένεια με μια διαδικασία-εξπρές, στο πλαίσιο των επιλεκτικών πολιτογραφήσεων, την άνοιξη του 2013. Αντιθέτως, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχε ακόμη λάβει την ελληνική ιθαγένεια, δέκα χρόνια μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή