Το Κονκλάβιο (14/02/19)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κούφια» λόγια για βασιλείες

Η αλήθεια είναι ότι όσα διαμείβονται στην Ολομέλεια δεν θυμίζουν ακριβώς εκδήλωση του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Βέβαια, με τόση ποίηση που ακούγεται τελευταία, θα μπορούσε ο «Παρνασσός» να τους κάνει ένα σεμινάριο. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας τσιτάρισε Καβάφη προ ημερών για να αντιμετωπίσει τον Πάνο Καμμένο. Ηταν αυτή η ποιητική έξαρση (ίσως και έπαρση) του Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, που πιστεύω ότι έκανε τον εισηγητή της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση να πληρώσει τους συριζαίους με το ίδιο νόμισμα.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της ημέρας που ήταν το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατεύθυνση (ή και το περιεχόμενο) των αναθεωρητέων άρθρων δεσμεύει την επόμενη Βουλή, ο Κώστας Τασούλας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσουν να μελετούν Καβάφη για να είναι εναρμονισμένοι με τον πρωθυπουργό. Αρχισε μάλιστα να απαγγέλλει στίχους από τους «Αλεξανδρινούς βασιλείς» του Καβάφη. Οπου –για να μην σας κουράζω– οι Αλεξανδρινοί μαζεύονται στην πλατεία για να δουν την Κλεοπάτρα να ανακηρύττει τα παιδιά της βασιλείς, τον Καισαρίωνα, τον Αλέξανδρο, τον Πτολεμαίο. Τον Καισαρίωνα, μάλιστα, τον είπαν «Βασιλέα των Βασιλέων». «Οι Αλεξανδρινοί ένοιωθαν βέβαια που ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά… κ’ ενθουσιάζονταν κ’ επευφημούσαν… γοητευμένοι με τ’ ωραίο θέαμα, μ’ όλο που βέβαια ήξευραν… τι κούφια λόγια ήσανε αυτές η βασιλείες»… Τους παρέπεμψε δε στις «κούφιες» διατάξεις περί δεσμευτικότητας και τους είπε ότι επειδή στην επόμενη Βουλή θα είναι νοκ άουτ, επιδιώκουν να δεσμεύσουν την επόμενη. Πληροφορούμαι ότι στην αίθουσα επικράτησε κόλαση.

Ψηφοδέλτιο… Μεσανατολικό

Μένω στο συζήτηση, καθώς έτερο Μεσανατολικό της συνταγματικής αναθεώρησης ήταν και τα/το ψηφοδέλτιο με τα αναθεωρητέα άρθρα. Στη Ν.Δ. ακούω ότι ετοιμάζονταν ακόμη και για δύο χωριστά ψηφοδέλτια – ένα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένα με τις δικές τους. Ακόμη και για το ενδεχόμενο η κυβερνητική πλειοψηφία να έθετε αντιθετικά τα δύο ψηφοδέλτια, δίνοντας επιλογή ψήφου είτε στο ένα είτε στο άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, στο άρθρο 32 θα ψήφιζαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (!). Εντέλει, η σημερινή ψηφοφορία θα διεξαχθεί με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου θα καταγράφονται όλες οι προτάσεις. Περιττό να προσθέσω ότι προκειμένου να πείσει για τη δεσμευτικότητα του περιεχομένου ή έστω της κατεύθυνσης των αναθεωρητέων άρθρων, το συριζαϊκό μέρος του ψηφοδελτίου είναι… Πάπυρος Larusse! (μισή τουλάχιστον σελίδα ανά πρόταση).

Υπάλληλος- φάντασμα 

Υπάρχει ένα πρόσωπο στο υπουργείο Εξωτερικών που είναι πιο δυσεύρετο στο τηλέφωνο και από τον πρωθυπουργό. Ή, μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, μπορεί ένας εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής πρεσβείας να βρει τον πρωθυπουργό ή τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στο τηλέφωνο. Δεν μπορεί, πάντως, να βρει ποτέ τον εν λόγω, εμπειρογνώμονα –αγαπημένος κλάδος του Νίκου Κοτζιά που συνεχίζει προφανώς να ζει και να βασιλεύει στο ΥΠΕΞ παρότι ο Κοτζιάς έφυγε–  που για κάποιον άγνωστο λόγο έχει μετατεθεί στη Διεύθυνση Προσωπικού. Και δεν σηκώνει ποτέ το τηλέφωνο. Να υποθέσω επειδή δεν πατάει ποτέ στο γραφείο, ή μήπως τελικά είναι φάντασμα;

Πάρτι γενεθλίων

Και ναι, τελικά στη Σεβαστουπόλεως απεφάνθησαν ότι για να γιορτάσουν δεόντως τα γενέθλιά τους –στις 26 Φεβρουαρίου– θα πρέπει να διοργανώσουν ένα μεγάλο πάρτι. Αυτό μάλιστα θα είναι ανοικτό. Ποιος ξέρει, μπορεί να ελπίζουν να εγγράψουν κανένα νέο μέλος…Προηγουμένως, το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής, ο Σταύρος Θεοδωράκης προγραμματίζει μεγάλη πολιτική ομιλία στο Ζάππειο. Εχω την εντύπωση ότι πρόκειται για εντελώς λάθος χώρο, για λόγους που δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω.

Ανδρέα ζεις…

Δεν διέλαθε την προσοχή μου ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πάθει… Ανδρέα Παπανδρέου. Το λέω διότι χθες στη Βουλή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών που μνημόνευσε τον Ανδρέα. Οφείλω να ομολογήσω, βέβαια, ότι η χθεσινή δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς ήταν ένα δείγμα… εικονοκλαστικής σκηνοθεσίας. Κι αυτό διότι άρχισε την ομιλία του με μια εικόνα της εφηβείας του: «Αρσάκειο Μέγαρο τέλη της δεκαετίας του ’70 – εκεί όπου κάποτε ήταν τα δικαστήρια. Τα περιπολικά σταματούν στη Σανταρόζα και κατεβάζουν τη “σοδειά’’ της νύχτας. Ανάμεσά τους και μοιχούς! Γυναίκες και άνδρες γυμνούς, τυλιγμένους σε σεντόνια, δεμένους ανά ζευγάρι με χειροπέδες, να τους δει ο εισαγγελέας, να πιστοποιήσει τη μοιχεία». Το ανέφερε για να θυμίσει ότι αυτό ήταν το νόμιμο και ηθικό μέχρι να αποποινικοποιήσει τη μοιχεία ο Α. Παπανδρέου. Και πόσο παρατηρητικός υπήρξε ο Σταύρος ως έφηβος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή