Τραυματισμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία

Τραυματισμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα και νέο κύκλο αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει από χθες η στρατηγική ήττα που υπέστη ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε, συγκεντρώνοντας μόνο 148 «ναι», η εμβληματική πρότασή του για θεσμοθέτηση δυνατότητας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Την ίδια στιγμή, με την οριακή πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων –που διαπιστώθηκε ύστερα από ανακαταμετρήσεις– και η οποία διαμορφώθηκε από δανεικές ψήφους από το Ποτάμι και ορισμένους ανεξάρτητους, πέρασε η έτερη ιδιαίτερης βαρύτητας πρότασή του για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνονται μηδαμινές πιθανότητες να περάσει στην επόμενη, αναθεωρητική, Βουλή, καθώς θα απαιτούνται 180 ψήφοι τότε.

Τα αποτελέσματα για αμφότερες τις προτάσεις καταδεικνύουν πως υπήρξαν διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το εύρος των οποίων ωστόσο αναμένεται να φανεί σήμερα, με την επίσημη δημοσιοποίηση από τη Βουλή των ψηφοδελτίων. Υπενθυμίζεται ότι μια διάταξη, για να περάσει στη δεύτερη, έπειτα από ένα μήνα, ψηφοφορία, θα έπρεπε χθες να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους.

Ενδεικτικό του «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε χθες, εξαιτίας της εύθραυστης όπως αποδεικνύεται κυβερνώσας πλειοψηφίας, είναι ότι από την πρώτη καταμέτρηση το άρθρο 3 εμφανιζόταν να απορρίπτεται, αφού συγκέντρωνε μόνο 150 ψήφους. Η «συν 1» ψήφος εντοπίστηκε στην ανακαταμέτρηση που έγινε. Ωστόσο, δεν ήταν το μόνο οριακό: σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Ν. Βούτση κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους, η ανακαταμέτρηση κατέστη αναγκαία «για πάνω από 30 διατάξεις που είχαν οριακό αποτέλεσμα». Μάλιστα, έγινε σε κάποιες περιπτώσεις δεύτερη και τρίτη ανακαταμέτρηση.

Τραυματισμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία-1

Ως προς την πτυχή των αριθμητικών συσχετισμών που ανέδειξε η χθεσινή ψηφοφορία, ρωγμές στο στρατόπεδο ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται και ως προς το άρθρο 16, του οποίου την αναθεώρηση ζήτησε η Ν.Δ. στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης δυνατότητας σε ιδιώτες να ιδρύσουν πανεπιστήμια. Υπέρ της αλλαγής ψήφισαν 93 βουλευτές, περισσότεροι δηλαδή από τους 77 παρόντες «γαλάζιους» (απουσίαζε ο κ. Κασαπίδης που είναι ασθενής), γεγονός το οποίο δίνει την αίσθηση διαρροών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν τούτων, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ειδικά αυτή τη φορά, επί των άρθρων και των διατάξεων που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση της διαδικασίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής (άρθρα 30§1, 32§4 και 5, 34§1, 35§2, 41§5), διαμορφώνουν ένα περιβάλλον το οποίο κατά το προσεχές διάστημα και έως την επόμενη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, ύστερα από ένα μήνα, θα τροφοδοτήσει μέγα κύκλο συζητήσεων, επικοινωνιακών χειρισμών και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Τούτο συμβαίνει επειδή το πρώτο εξ αυτών –όπως προαναφέρθηκε– απορρίφθηκε, ενώ τα υπόλοιπα υπερψηφίστηκαν, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι σε όλα γίνεται λόγος για «άμεση εκλογή», δηλαδή από τον λαό. «Tι θα ισχύσει τελικά;», ετέθη ευθύς εξαρχής η ερώτηση στο Περιστύλιο. Προσπάθεια απάντησης ήρθε από τον κ. Βούτση: «Θα υπάρξει ειδική έκθεση, βάσει της οποίας θα οργανωθεί η δεύτερη ψηφοφορία. Από το περιεχόμενό της θα αντιληφθούμε τι συμπαρασύρει αυτό που ψηφίστηκε και τι θα μείνει απέξω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από τις πρώτες συζητήσεις με πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς και συνταγματολόγους, πάντως, προκύπτει ότι κυριαρχεί η άποψη πως από τη στιγμή που παραμένει μη αναθεωρητέο το «30» (προβλέπει εκλογή από τη Βουλή και μόνο), συμπαρασύρει όλα τα επόμενα άρθρα. Δηλαδή οι όποιες ιδέες στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να αφορούν τον τρόπο εκλογής (πλειοψηφίες κ.λπ.) σε αποκλειστικά κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σε καμία περίπτωση εκλογή από άλλο σώμα ή από τον λαό. «Θα είναι τεράστια θεσμική ακροβασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να το αλλάξει αυτό», ήρθε άμεσα το σχόλιο από βουλευτή του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή