Ν.Δ.: «Ατακτη υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ»

Ν.Δ.: «Ατακτη υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «άτακτη πολιτική υποχώρηση» με «εμφανή υστεροβουλία» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό (άρθρο 30, παρ. 1), αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε συντονισμένα και μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την απόρριψη στην επόμενη ψηφοφορία και του άρθρου 32 παρ. 4 που θα επιτρέψει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.

«Οι ίδιοι οι βουλευτές της κυβέρνησης, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ. 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό. Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών», σημειώνει η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να «εργαλειοποιήσει» και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, «όπως ακριβώς έπραξε το 2014».

Από την Πειραιώς έλεγαν ότι αυτό θα συμβεί αν στην επόμενη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί σε ένα μήνα, «δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ. 4, το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών». Και κάλεσαν τον πρωθυπουργό «να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4;».

Νωρίτερα η Πειραιώς είχε «κάψει» τα σενάρια που εξύφανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός περί συνεννόησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΚΙΝΑΛ, ώστε στην επόμενη Βουλή η Ν.Δ. να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από στελέχη του, καθώς χθες ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να προταθούν από τη Ν.Δ. ούτε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ούτε ο Κώστας Σημίτης.

Ερωτηθείσα σχετικά για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εξωτερικών, η Μαρία Σπυράκη απέρριψε το ενδεχόμενο, κλείνοντας έτσι από την πλευρά της Ν.Δ. τις «θεωρίες συνωμοσίας» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη «φωτογράφισε» στην πραγματικότητα τους κ. Σημίτη και Βενιζέλο, επιδιώκοντας προφανώς να δημιουργήσει εντυπώσεις για υπόγειες συνεννοήσεις της Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ, αλλά και να αφήσει υπόνοιες ή και να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στη Ν.Δ. «Hταν εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε στη συζήτηση χθες το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό, γιατί η αλλαγή του άρθρου 32 δεν αφορά μόνο την επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφορά την αποσύνδεση του τρόπου εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Είναι μια πολύ σημαντική ενέργεια και μια σημαντική επιλογή», σημείωσε η κ. Σπυράκη (ρ/σ ΣΚΑΪ), επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Από εκεί και πέρα, όμως, η εποχή δεν προσφέρεται να γίνονται σενάρια».

Επαφές Μητσοτάκη

Στο Μόναχο βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκφώνησε την κεντρική ομιλία στο ευρωπαϊκό σκέλος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (λειτουργεί ως προεπισκόπηση του συνολικού διημέρου που αρχίζει σήμερα). Εκεί αναμενόταν να συναντηθεί χθες το βράδυ με τη νέα πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με 15 μεγάλους επενδυτές που συμμετέχουν στη Διάσκεψη Ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή