Ισχυρές ρωγμές στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το Σύνταγμα

Ισχυρές ρωγμές στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το Σύνταγμα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν στην καταψήφιση της πρότασης για το άρθρο 30 περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και οι οποίες έχουν την υπογραφή των Φωτεινής Βάκη, Ν. Φίλη, Ν. Κοτζιά, Στ. Κοντονή και Νίνας Κασιμάτη, δίνουν το «χρώμα» στα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο, από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων των 300, προκύπτει ότι τα αρνητικά μηνύματα, ως προς τη συνοχή της ετερόκλητης κυβερνώσας πλειοψηφίας, είναι περισσότερα και αφορούν διαφοροποιήσεις και σε άλλα «εμβληματικά» θέματα για το κυβερνών σχήμα, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – την πρόταση της Ν.Δ., για τα οποία στήριξαν άμεσα ή έμμεσα έξι από την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Ειδικότερα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους (άρθρο 3) καταψήφισε ο κ. Ι. Μιχελογιαννάκης, ενώ δήλωσαν «παρών» από τον χώρο της πλειοψηφίας οι με υπουργικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, καθώς και οι Κ. Ζουράρις και Νίνα Κασιμάτη.

Ενα «όχι» της κ. Αικατερίνης Παπακώστα και ένα «παρών» της κ. Ελενας Κουντουρά σημάδεψαν την οριακή πλειοψηφία που κατεγράφη στο άρθρο 13, σχετικά με τον «πολιτικό όρκο». Στον απόηχο της εξαιρετικά φορτισμένης δημόσιας συζήτησης επί του ζητήματος της ανώτατης εκπαίδευσης και παρά το γεγονός ότι σε σχετικές συνεδριάσεις της Βουλής στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός προσωπικά σήκωνε το βάρος της απόρριψης της πρότασης της Ν.Δ. για θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια, ξεχωρίζουν επίσης έξι διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας: Είναι οι Σπ. Δανέλλης, Ελενα Κουντουρά, Αικατερίνη Παπακώστα, Ι. Μιχελογιαννάκης, που επέλεξαν να ψηφίσουν θετικά επί της προτάσεως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι Ι. Δημαράς και Κ. Ζουράρις, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν δηλώνοντας «παρών».

Πέραν τούτου, αξιοσημείωτο είναι ότι την πρόταση της Ν.Δ. υποστήριξαν με την ψήφο τους από τον χώρο των ανεξαρτήτων και οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς, Κ. Κατσίκης, Ν. Νικολόπουλος, Αθ. Θεοχαρόπουλος, Σπ. Λυκούδης, Ι. Λαζαρίδης, Ι. Σαρίδης, και Γρ. Ψαριανός.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η μαζική άμεση ή έμμεση καταψήφιση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για «προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους», καθώς κατεγράφησαν 40 «όχι» και 48 «παρών» (υπερψήφισαν μόνο 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ). Μεταξύ των αρνητικών ψήφων και αρκετές υπουργικές, όπως των Ολγας Γεροβασίλη, Κ. Γαβρόγλου, Αλ. Φλαμπουράρη και των οικολόγων Τσιρώνη και Δημαρά.

Ανάμεσα στα άλλα που απέκτησαν παράπλευρο, ειδικότερο ενδιαφέρον, είναι και μια «παράξενη» επιλογή: ο λόγος γίνεται για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου υπάρχει διπλή, αντιφατική επιλογή επί της προτάσεως της Ν.Δ. για τα δικαιώματα των μειοψηφιών στο Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να έχει «τσεκάρει» και το «ναι» και το «όχι».

Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητο και συνολικά το ψηφοδέλτιο της κ. Κασιμάτη, καθώς από τις επιλογές της επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως κρατά μεγάλες αποστάσεις από το κόμμα της. Συγκεκριμένα, η κ. Κασιμάτη εμφανίζεται να καταψηφίζει επτά, να δηλώνει «παρών» σε 15 άλλες, και να υποστηρίζει μόνον 14.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή