«Μαμά, το κινητό μου κατασκοπεύει»

«Μαμά, το κινητό μου κατασκοπεύει»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Σάββατο βράδυ, πριν από έναν μήνα, όταν ο 14χρονος Γκραντ Τόμσον έτρεξε στο δωμάτιο που βρισκόταν η μητέρα του Μισέλ και άρχισε να της εξηγεί αυτό που είχε μόλις ανακαλύψει. «Μαμά, το κινητό μου έγινε συσκευή παρακολούθησης», της είπε. Εκείνη τον κοιτούσε σαν να είχε πέσει από το Διάστημα. «Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή δεν το πολυπίστευα», λέει η Μισέλ Τόμσον στην «Κ». Ο γιος της όμως επέμενε και χρειάστηκε να της εξηγήσει δυο τρεις φορές αυτό που μόλις είχε συμβεί.

Καθόταν μόνος στο δωμάτιό του και κάποια στιγμή αποφάσισε να επικοινωνήσει με δύο φίλους του για να παίξουν οι τρεις τους Fortnite – ένα παιχνίδι στον υπολογιστή τους. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Facetime της Αpple κάλεσε αρχικά τον Νέιτ και ενώ εκείνος δεν απαντούσε, πρόσθεσε στην ομαδική συνομιλία και τον Ντιέγκο. Οταν το έκανε αυτό, αυτομάτως «ενεργοποιήθηκε» η συσκευή του πρώτου φίλου, του Νέιτ. Ο Γκραντ ξαφνικά μπορούσε να ακούει πεντακάθαρα τον φίλο του να μιλάει στους δικούς του παρότι εκείνος δεν είχε σηκώσει καν το τηλέφωνό του.

Η επιβεβαίωση

Η Μισέλ άκουγε προσεκτικά την εξιστόρηση του γιου της, συνέχισε όμως να είναι δύσπιστη. «Δείξε μου», του είπε και έτσι για την επόμενη μισή ώρα στο σπίτι τους στο Τούσον της Αριζόνα επανέλαβαν την ίδια διαδικασία με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των κινητών της οικογένειας. «Οσες φορές και εάν το κάναμε, είχε πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Πράγματι ο γιος μου είχε ανακαλύψει ένα κενό ασφαλείας στην εφαρμογή Facetime που μετέτρεπε εξ αποστάσεως το iPhone σε συσκευή παρακολούθησης. Μια από τις φορές μάλιστα που το προσπαθήσαμε ενεργοποιήθηκε η κάμερα του κινητού. Ηταν τρομακτικό».

Αργά εκείνο το βράδυ και ενώ ήταν έτοιμοι να πέσουν για ύπνο η Μισέλ αποφάσισε να το δοκιμάσουν μια ακόμη φορά και να το βιντεοσκοπήσουν. «Ηθελα να το καταγράψω για να έχω ένα αποδεικτικό στοιχείο στην περίπτωση που το πρόβλημα διορθωνόταν και η Αpple αμφισβητούσε πως είχε πράγματι συμβεί», εξηγεί.

Το επόμενο πρωί έστειλε για πρώτη φορά μήνυμα στην εταιρεία – ήταν μια απλή αναφορά σε μια φόρμα στην ιστοσελίδα της. Η αυτόματη απάντηση που έλαβε ήταν πως θα επικοινωνούσε κάποιος μαζί της. Θεωρούσε σίγουρο πως μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο θα είχε απάντηση. Οταν αυτό δεν έγινε, συνέχισε την προσπάθεια. «Είναι στον χαρακτήρα μου να μην αφήνω πράγματα στη μέση και θεώρησα από την πρώτη στιγμή πως ήταν σωστό να το γνωρίζουν.

Πολύ γρήγορα όμως άρχισα να συνειδητοποιώ πως αυτό που είχε ανακαλύψει ο Γκραντ ήταν πολύ σοβαρό. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή – ακόμη και στην κυβέρνηση, στον Λευκό Οίκο!

Εάν ο γιος μου που είναι μόλις δεκατεσσάρων, το ανακάλυψε κατά λάθος ένα σαββατόβραδο, μπορεί και κάποιος άλλος να το είχε ανακαλύψει και να το χρησιμοποιούσε σαν ένα μέσο παρακολούθησης».

Στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με κάποιον στην εταιρεία δοκίμασε τα πάντα: email τηλέφωνα, social media ακόμα και φαξ έστειλε. «Ο γιος μου δεν ήξερε καν τι είναι αυτό», λέει γελώντας. «Το έστειλα σε επιστολόχαρτο της δικηγορικής εταιρείας στην οποία εργάζομαι μήπως και με πάρουν πιο σοβαρά». Κάποια στιγμή, κατάφερε να μιλήσει με κάποιον, ο οποίος όμως δεν κατέγραψε το πρόβλημα αλλά της έδωσε οδηγίες για το πώς θα έπρεπε η ίδια να το αναφέρει. «Επρεπε να κάνω εγγραφή στην Apple σαν προγραμματίστρια για να γίνει αναφορά του σφάλματος». Το έκανε και αυτό!

Εν τω μεταξύ το βίντεο που είχε τραβήξει είχε κυκλοφορήσει και χιλιάδες χρήστες άρχισαν να δοκιμάζουν (με επιτυχία) τη μέθοδο παρακολούθησης. Πήρε εννέα ημέρες στην Apple να επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ενημερώσει πως η δυνατότητα ομαδικού chat στην εφαρμογή είχε απενεργοποιηθεί μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα για το κενό ασφαλείας που έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα όλων των χρηστών. Η οικογένεια Τόμσον θεωρούσε πως αυτός ήταν και ο επίλογος της ιστορίας μέχρι που την περασμένη Πέμπτη δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από τα κεντρικά της Αpple. Ηταν από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που ζητούσε ραντεβού μαζί τους το επόμενο κιόλας απόγευμα.

Η επίσκεψη

«Πράγματι πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Αριζόνα. Μιλήσαμε για τα θέματα ασφαλείας που υπάρχουν, μας είπε τι κάνουν για αυτά. Ζήτησε λεπτομέρειες για όλες τις προσπάθειες που κάναμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία.

Ηταν μια καλή συζήτηση αν και νομίζω ο Γκραντ συνεχώς κρυφοκοιτούσε την τσάντα του ελπίζοντας πως μέσα θα είχε έναν καινούργιο υπολογιστή», λέει γελώντας. Υπολογιστή δεν πήρε, αλλά φεύγοντας το στέλεχος τους εκμυστηρεύτηκε πως σύντομα θα ανακοινωνόταν η αμοιβή του για την ανακάλυψη (στο παρελθόν αντίστοιχες ενέργειες αμείβονταν μέχρι και με 200.000 δολάρια).

Λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο, συζητήσαμε κατά πόσον την έχει προβληματίσει όλο αυτό και εάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. «Ζήσαμε αυτά που βλέπεις στις ταινίες. Στην περίπτωσή μας επρόκειτο για ένα λάθος προγραμματισμού αλλά εντέλει βλέπεις πως υπάρχουν οι δυνατότητες να μετατραπεί το κινητό σε μικρόφωνο παρακολούθησης εάν κάποιος το επιθυμεί. Η αλήθεια είναι πως συνεχίζω να χρησιμοποιώ την εφαρμογή αλλά το κάνω μόνο όταν θέλω να μιλήσω για το τι θα φάμε το βράδυ, σίγουρα όχι για τη δουλειά μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή