Θετικές οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, εκτιμά η Deutsche Bank

Θετικές οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, εκτιμά η Deutsche Bank

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, τονίζοντας πως αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο από τον νέο νόμο, καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της (NPEs) αποτελείται από στεγαστικά δάνεια και ακολουθούν η Alpha Bank με το 34% και η Πειραιώς με 24%.

Οι νέες προϋποθέσεις του νόμου περιλαμβάνουν τη μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από 280.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ, ένα νέο όριο για το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη που ζητεί να μπει σε καθεστώς προστασίας το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (ενώ πριν δεν υπήρχε όριο) και τη μείωση των κριτηρίων του ελάχιστου εισοδήματος, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, επικαλούμενη τις αναφορές του τελευταίου διαστήματος. Επιπλέον, ο νέος νόμος περιλαμβάνει όχι μόνο τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα εταιρικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία των οφειλετών.

Οι αιτήσεις των οφειλετών θα περνούν από προκαταρκτικό έλεγχο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αυτό θα ισχύει για όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια (περίπου 135.000 στα τέλη του 2018), τονίζει η γερμανική τράπεζα περιγράφοντας τη διαδικασία. Οι οφειλέτες των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται κατά τη διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους για να περάσουν από διαδικασία ελέγχου. Η αλλαγή αυτή σύμφωνα με την Deutsche Bank θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση του προκαταρκτικού ελέγχου, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης του δανείου στους πελάτες. Εάν ένας πελάτης προτιμά να προσφύγει στα δικαστήρια αντί για τη ρύθμιση που προτείνεται από την τράπεζα, θα πρέπει να πληρώσει το 30% της δόσης του μέχρι να δικαστεί η υπόθεσή του. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία στο δικαστήριο, ο δανειολήπτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση η οποία θα καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει τρεις δόσεις, θα χάσει το καθεστώς προστασίας, οδηγώντας έτσι στον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Deutsche Bank δεν προχώρησε σε αλλαγή στις συστάσεις και στις τιμές-στόχους που διατηρεί για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι συνεχίζει να δίνει σύσταση «αγοράς» σε Alpha Bank και Εθνική με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ και το 1,40 ευρώ αντιστοίχως και σύσταση «διακράτησης» στην Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 0,70 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή