Το ελληνικό 30ετές ομόλογο φθηνότερο από της Ιταλίας

Το ελληνικό 30ετές ομόλογο φθηνότερο από της Ιταλίας

Η ζήτηση υπερκάλυψε 11 φορές τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,241%

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών του ελληνικού Δημοσίου από το 2010 συγκέντρωσε το νέο 30ετές ομόλογο, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ, καλύπτοντας 11 φορές τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,241% και το κουπόνι στο 4,125%.

Με μια αρκετά… θαρραλέα κίνηση, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας καθώς και των πιο «απαιτητικών» καινούργιων επενδυτών που έφερε η επενδυτική βαθμίδα, το ελληνικό Δημόσιο ολοκλήρωσε έτσι ήδη από τον Απρίλιο το 82% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Αυτή η «έξοδος» στις αγορές, η δεύτερη «μεγάλη» μετά το investment grade, αποτελεί μια άκρως θετική πιστωτική εξέλιξη για την Ελλάδα ενόψει των αξιολογήσεων των οίκων που ακολουθούν το επόμενο διάστημα. Το ρεκόρ του μεγαλύτερου βιβλίου προσφορών διατηρεί με μικρή διαφορά το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, καθώς είχε ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

Το «παράθυρο» ευκαιρίας

Η επιτυχία του ελληνικού Δημοσίου ενισχύεται από το γεγονός ότι ένας τίτλος τόσο μεγάλης διάρκειας δεν είναι αυτονόητο ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στους επενδυτές, όσο θετικές κι αν είναι αυτή τη στιγμή οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αν και δεν υπήρχε ομοφωνία από τους primary dealers για μια τέτοια έκδοση στην παρούσα φάση, ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε ωστόσο να προχωρήσει. Και ο λόγος ήταν ότι το σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από την S&P δεν έπρεπε να χαθεί. Μάλιστα ήταν ίσως η μόνη ευκαιρία για την Ελλάδα να εκδώσει 30ετές ομόλογο, σε σχέση με το υπόλοιπο του 2024 αλλά και το 2025.

Η ζήτηση και η τιμολόγηση της έκδοσης δικαιώνουν απολύτως αυτή την πρωτοβουλία του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση στο 4,241% (165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap) είναι μόλις 20 μ.β. πάνω από το 30ετές που εξέδωσε η Ισπανία τον Φεβρουάριο και 20 μ.β. χαμηλότερη από το 30ετές της Ιταλίας. Σημειώνεται πως το έντονο ενδιαφέρον από συνολικά 325 επενδυτές οδήγησε σε μείωση κατά 10 μ.β. στο τελικό επιτόκιο της έκδοσης σε σχέση με το αρχικό, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανομή του τίτλου το 69% της έκδοσης δόθηκε σε real money επενδυτές, το 22% σε τράπεζες και το 9% σε hedge funds.

Εμπροσθοβαρής στρατηγική

Για ακόμη μία χρονιά ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δανεισμού, το οποίο για φέτος προβλέπει την άντληση έως 10 δισ. ευρώ. Επειτα από τη χθεσινή έκδοση έχουν αντληθεί 8,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων των 4 δισ. από το 10ετές και περίπου 1,2 δισ. ευρώ από επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων), δηλαδή το 82% της εκδοτικής δραστηριότητας για φέτος. Αυτό δίνει στον ΟΔΔΗΧ το πλεονέκτημα να πλοηγηθεί χωρίς άγχος μέσα στις όποιες αβεβαιότητες προκύψουν το επόμενο διάστημα (ευρωεκλογές, προεδρικές εκλογές ΗΠΑ), καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συνθήκες αργότερα θα είναι καλύτερες από ό,τι αυτή τη στιγμή.

Η επιλογή του 30ετούς τίτλου ήταν μια απολύτως «στρατηγική» κίνηση και μια ευκαιρία να αποτυπωθεί η επενδυτική βαθμίδα, που στην ουσία «επιβάλλει» το κτίσιμο εκ νέου της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων. Αλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ έχει κτίσει την καμπύλη άλλες τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια (μία την περίοδο 1997-1999 κατά τη μετάβαση επί δραχμής στα σταθερά από τα κυμαινόμενα επιτόκια, μία με τη μετάβαση στο ευρώ το 1999, μία με το PSI το 2012, και μία άλλη το 2018-2023 και την έξοδο από τα μνημόνια έως την επενδυτική βαθμίδα).

Κανονικότητα

Ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε εναλλακτικά να προχωρήσει σε κινήσεις «συντήρησης» όπως είναι μια (διπλή ίσως) επανέκδοση υφιστάμενων τίτλων, ώστε να διατηρήσει τη χώρα «παρούσα» στις αγορές και να αυξήσει τη ρευστότητα σε τμήματα της αγοράς που τη χρειάζονται. Ωστόσο επέλεξε να «εισαγάγει» ένα νέο σημείο στην καμπύλη, προσφέροντας έναν πολύ μακροπρόθεσμο τίτλο και προσθέτοντας βάθος, και να δείξει στην «καινούργια» αγορά ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Επίσης, η επιλογή του 30ετούς τίτλου «τώρα» έχει να κάνει και με το ότι δεν θα μπορούσε να γίνει στο υπόλοιπο του έτους λόγω των αβέβαιων συνθηκών, αλλά ούτε και το 2025. Το 2025 οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ίδια όπως και φέτος. Ωστόσο, το 2025 δεν θα υπάρχει η «άνεση» των 12 δισ. ευρώ που έχει φέτος ο ΟΔΔΗΧ στη διάθεσή του για αποπληρωμές και κινήσεις μείωσης του χρέους (π.χ. πρόωρη πληρωμή διμερών δανείων, ανταλλαγή ομολόγων, μείωση εντόκων). Συνεπώς, ο «χώρος» για πρόσθετη εκδοτική δραστηριότητα (και άρα για ένα 30ετές), τον οποίο και δημιουργούν οι παραπάνω κινήσεις, δεν θα υπάρχει το επόμενο έτος. Μια χώρα που θέλει να «σηματοδοτεί» την κανονικότητα οφείλει να εκδίδει (και) πολύ μακροπρόθεσμους τίτλους σχετικά συχνά (το προηγούμενο 30ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2021).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή