Δημόσιο: Εξοδος στις αγορές με νέο 30ετές ομόλογο

Δημόσιο: Εξοδος στις αγορές με νέο 30ετές ομόλογο

Στόχος η άντληση 2-2,5 δισ., το επιτόκιο αναμένεται να κλείσει πάνω από 4%

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «όπλο» την κίνηση-έκπληξη της S&P, η οποία αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, τονίζοντας την εμπιστοσύνη της για συνέχιση της δραστικής μείωσης του δείκτη του δημοσίου χρέους, τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, τις πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τα 35,2 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και το story της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο ακόμη «παίζει» στην αγορά, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωράει σήμερα –εκτός απροόπτου και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες– στη δεύτερη «μεγάλη» έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024, με νέο 30ετές ομόλογο.

Την όλη διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης έχουν αναλάβει να «τρέξουν» oι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο τίτλος λήγει στις 15 Ιουνίου 2054. Στόχος είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ (ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι προσφορές), ενώ το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από 4%.Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη έκδοση ανάλογης διάρκειας μετά την κρίση του 2008. Τον Μάρτιο του 2021 είχε επίσης εκδοθεί 30ετής τίτλος, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,956% και κουπόνι 1,875%, όταν στην αγορά κυριαρχούσαν φυσικά πολύ διαφορετικές συνθήκες: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόραζε κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (και ειδικά του έκτακτου, λόγω της πανδημίας, PEPP), ενώ τα επιτόκια στην Eυρωζώνη ήταν σε αρνητικά επίπεδα.

Η απόφαση για το timing της νέας «εξόδου» και η επιλογή του τίτλου έχουν να κάνουν απόλυτα με τον βασικό στόχο του ΟΔΔΗΧ, που είναι το κτίσιμο της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό γίνεται είτε με επανεκδόσεις είτε με νέους τίτλους σε όποιο σημείο κρίνεται ότι χρειάζεται. Επειτα από την πρεμιέρα στις αγορές με το 10ετές τον Ιανουάριο, ο οργανισμός έχει ακολουθήσει μια στρατηγική ενίσχυσης της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά – που κρίνεται απαραίτητη ώστε να μπορέσει να ικανοποιηθεί η νέα ζήτηση από επενδυτές που φέρνει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες. Οπότε οι επιλογές αυτή τη στιγμή –και καθώς η συνεχής παρουσία της Ελλάδας στις αγορές είναι επίσης στόχος– ήταν δύο: είτε μια νέα επανέκδοση υφιστάμενων τίτλων μέσω δημοπρασίας (όπως π.χ. του 10ετούς του περασμένου Ιανουαρίου) είτε η έκδοση ενός νέου ομολόγου.

Αν και έχει ήδη καλυφθεί το 52% της εκδοτικής δραστηριότητας του 2024, δηλαδή έχουν αντληθεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα μπορούσε να μείνει σε μία μόνο κοινοπρακτική έκδοση (αυτή του 10ετούς). Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να «αποτυπωθεί» και στην πράξη και η καλύτερη αποτύπωσή της είναι μέσω μιας νέας ποιοτικής έκδοσης και ειδικά στο μακρινό τμήμα της καμπύλης, η οποία θα προσθέσει βάθος. Με δεδομένο ότι ο Μάιος θα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα –τον Ιούνιο οι ευρωεκλογές και το φθινόπωρο οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενώ κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή–, το τρέχον διάστημα κρίθηκε πως ήταν το πιο κατάλληλο για να τεστάρει η Ελλάδα και πάλι τα «νερά» των αγορών.

Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να «χτίσει» την ελληνική καμπύλη αποδόσεων έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στοχευμένη χρήση των ακόμη πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία κινούνται στα 35,2 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με ακριβώς πριν από ένα έτος και πριν ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, είναι μεταξύ των βασικών εστιάσεων του ΟΔΔΗΧ και για φέτος.

Στο β΄ εξάμηνο και αφού έχουν ήδη καλυφθεί πλήρως οι εκδοτικές ανάγκες του 2024, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε πιο «επιθετικές» κινήσεις που στοχεύουν στο μεγάλο «ζητούμενο», που είναι η μείωση του απόλυτου επιπέδου του χρέους των 356,695 δισ. ευρώ.

Πρόωρη αποπληρωμή

Ετσι, αναμένεται να προχωρήσει στην πρόωρη πληρωμή μίας ή δύο δόσεων των διμερών δανείων GLF (ύψους 2,5 δισ. έως 5 δισ. ευρώ, που αφορούν το 2026-2027). Αυτό το ποσό θα δημιουργήσει «χώρο» για εκδοτική δραστηριότητα και για προσφορά, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς, χωρίς να αυξηθεί το χρέος. Παράλληλα, η μείωση του αποθέματος εντόκων (κατά περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά φέτος) και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια, είναι επίσης στο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή