Τον 19ο αιώνα η Αθήνα θύμιζε… Σκανδιναβία

Τον 19ο αιώνα η Αθήνα θύμιζε… Σκανδιναβία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον πρώτο καταγεγραμμένο περιηγητή από τις μακρινές Βόρειες Χώρες, τον Σουηδό Γιάκομπ Γιόνας Μπιόρνσταλ, η χειμωνιάτικη Θεσσαλία και τα Τέμπη «θύμιζαν Σουηδία» το 1779, ενώ στον Γιακ Αρενμπεργκ η Αθήνα «των προγόνων μας», με την ευρύτερη πολιτισμική έννοια, θύμιζε «πολλές φορές Σκανδιναβία». Τα παζάρια και τα μαγαζιά της Αθήνας που ήταν στολισμένα «με σάρπες, πολύχρωμες κάλτσες, ολόκληρες φορεσιές και παπούτσια από μαροκινό δέρμα» προκάλεσαν το ενδιαφέρον του θρυλικού συγγραφέα και παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν το 1841. Ο ίδιος σχολιάζει την «καινούργια πόλη» που χτίζεται κάτω από την Ακρόπολη, το μαρμάρινο παλάτι του βασιλιά «που κάθε του πέτρα είναι ένα κομμάτι πεντελικό μάρμαρο», ενώ τον εντυπωσιάζει που «το Πανεπιστήμιο χτίζεται τώρα και μάλιστα από ένα Δανό», εννοώντας τον συμπατριώτη του Κρίστιαν Χάνσεν.

Τις πολύ ενδιαφέρουσες και λιγότερο γνωστές εντυπώσεις των περιηγητών από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία που βρέθηκαν στην Ελλάδα τον 18ο και κυρίως τον 19ο αιώνα παρουσιάζει η Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών, στο πλαίσιο της «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

Οι περιηγητές κατέγραψαν την εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων, απλών ανθρώπων αλλά και των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που συνάντησαν στα ταξίδια τους, είτε ως αξιωματικοί, επιχειρηματίες, ταξιδιώτες ή ακόμη και ως αρχαιολόγοι, όπως ο Ινγκβαλντ Μάρτιν Ούντσετ, που ήταν παρών στην ανασκαφή της Ολυμπίας και είδε να αποκαλύπτεται ο Ερμής του Πραξιτέλη.

«Παρουσιάζουμε επίσης μαρτυρίες Σουηδών κατά την ανατίναξη της Ακρόπολης από τον Μοροζίνι και Φινλανδών που συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση, όπως τον Αύγουστο Μαξιμίλιαν Μιούμπεργκ, που υπηρέτησε και ως φρούραρχος του Παλαμηδίου», μας λέει η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Εύη Χαριτούδη. Η μικρή έκθεση με τις μαρτυρίες των περιηγητών αναπτύσσεται στους δύο ορόφους της βιβλιοθήκης και είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες που ακολουθούν τη γεωγραφική διασπορά των περιηγητών και τις δραστηριότητές τους.

​​Βιβλιοθήκη Βορείων Χωρών, Καβαλλότι 7, έως 31 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή