Το Κονκλάβιο (22/02/19)

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήσιμοι «πρώην»

Δεν μπαίνουν όλοι οι «πρώην» στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας για να μετέχουν ως «γλάστρες» σε επετειακές εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Κάποιοι απ’ αυτούς επιστρατεύονται στο καθήκον. Κι ας μυρίζουν ολίγον ναφθαλίνη ή ας ανακαλούν δυσάρεστες μνήμες προειδοποιήσεων για τα (δημοσιονομικά) τρένα που θα εκτροχιάζονταν. Και εκτροχιάστηκαν.

Με απλά λόγια, κάποιοι μπορεί να είναι χρήσιμοι. Αναφέρομαι στον Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, αναλαμβάνει τη θέση του «ανεξάρτητου αξιολογητή» –«υψηλού επιπέδου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM– που θα αξιολογήσει το τρίτο μνημόνιο και θα υποβάλει σχετική έκθεση τον Ιούνιο του 2020.

Εχει το «πακέτο»

Πού τον θυμήθηκαν; Πηγή μου, που έχει μακρά και πικρή γεύση της εμπειρίας των τριών ελληνικών προγραμμάτων, φρόντισε να μου υπενθυμίσει ότι ο Ισπανός, αν και πρώην –θυμίζω ότι ήταν επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων από το 2004 μέχρι το 2009–, διαθέτει ίσως και υπερβολικά προσόντα για τη θέση. Εξηγούμαι: είναι «αριστερός» ή, τελοσπάντων, προέρχεται από τούς Ισπανούς Σοσιαλιστές (PSOE), είναι Νότιος, είναι πρώην επίτροπος και βρίσκεται πολύ κοντά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Πιστεύω ότι το τελευταίο είναι που κάνει τη διαφορά. Α, και το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά πράγματα και δράματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

«Πονηρές» διαφωνίες

Ο Μπουτάρης έπαθε… Ορφανό. Το λέω διότι, μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο, του ευχήθηκε να αναλάβει τον δήμο. Ο Νίκος Ταχιάος, πάντως, ο οποίος μαθαίνω ότι βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος φόβος του δεν είναι οι συνυποψήφιοι με αναφορές στη Ν.Δ., αλλά τα φαινόμενα «εκβιασμών» και «διαφωνιών», που, όπως το έθεσε, «δεν θα έχουν πραγματική βάση». Εχω την εντύπωση ότι εννοεί πως αυτές μπορεί να έχουν άλλη βάση… Οπως και ότι ο Ταχιάος δεν σκοπεύει την επόμενη μέρα να συνεργαστεί με τον Ορφανό. Υπάρχει, άλλωστε, και ο Σπύρος Βούγιας.

Υποψήφιοι παντού

Τη φοβερή και μάλλον ενοχλητική εικόνα, η ένταση της οποίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της τοπικής κοινωνίας, μου μετέφερε «γαλάζια» πηγή μου που βρέθηκε χθες στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Υποψήφιοι, υποψήφιοι και πάλι υποψήφιοι. Παντού. Τόσο πολλοί, ώστε ο εν λόγω αναγκάστηκε να καθήσει μαζί με τους ενστόλους για να μη μιλάει σε κανέναν. Μιλώντας για υποψηφίους, η Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες την κάθοδο του δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου στον δυτικό τομέα της Β΄ Αθήνας.

Στην «Αίγλη» με τον Κάρολο

Mια μάλλον αναπάντεχη παρέα αντίκρισαν οι θαμώνες της «Αίγλης» στο Ζάππειο χθες το πρωί. Στο ίδιο τραπέζι τα έλεγαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κάρολος Παπούλιας. Η συνάντηση κανονίστηκε με πρωτοβουλία του Μητσοτάκη, ο οποίος πληροφορούμαι ότι έχει σχέση αμοιβαίας εκτίμησης με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κοινώς, ο ένας είναι «φαν» του άλλου. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συχνά περνούσε απ’ το Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωνε τον Παπούλια. Συζήτησαν για τα πάντα, με αιχμή φυσικά τα τρέχοντα πολιτικά, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αμβλυνθούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή