Χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα τάξης και ασφάλειας

Χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα τάξης και ασφάλειας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία μεταξύ 24 κρατών-μελών της Ε.Ε. κατατάχθηκε η Ελλάδα στα θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, σε έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση World Justice Project. Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 120.000 νοικοκυριών και 3.800 ειδικών, σε 126 χώρες παγκοσμίως.

Στη γενική κατάταξη η Ελλάδα κατετάγη 36η στον κόσμο και 21η μεταξύ 24 χωρών της Ε.Ε., στα θέματα εφαρμογής του νόμου. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία και τις τρεις τελευταίες αντίστοιχα το Κονγκό, η Καμπότζη και η Βενεζουέλα. Η έκθεση πάντως αποτυπώνει, για κατά σειράν δεύτερη χρονιά, μια συνολική επιδείνωση των δεικτών σε θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς, ασφάλειας, ανοικτής διακυβέρνησης κ.ά. Επιπλέον, αποτυπώνει παγκόσμια αύξηση του απολυταρχισμού καθώς είναι περισσότερες οι χώρες που υποχώρησαν στην κατάταξη στα θέματα «ελέγχου – περιορισμού της κυβερνητικής εξουσίας» συγκριτικά με εκείνες που βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στην ίδια κατηγορία.

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι μάλλον απογοητευτικά για την Ελλάδα. Κατετάγη 21η μεταξύ 24 κρατών, πάνω από την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Στην υποκατηγορία «τάξη και ασφάλεια» μάλιστα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ 24 κρατών-μελών της Ε.Ε. Στις υπόλοιπες κυμαίνεται μεταξύ 18ης και 22ης θέσης. Ποιες είναι αυτές; Καταπολέμηση διαφθοράς, ανοικτή διακυβέρνηση, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απονομή δικαιοσύνης. Ολόκληρη η έκθεση δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ World Justice Project.

Ενδεικτική της αδυναμίας της χώρας να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι η συνεχιζόμενη και το τελευταίο διάστημα ανεμπόδιστη δράση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Οι δράσεις-παρεμβάσεις της ομάδας είναι σχεδόν καθημερινές το τελευταίο δεκαήμερο, με τελευταία «παρέμβαση» τις απειλές που εκτόξευσαν, μέσα στον χώρο εργασίας του, εναντίον γιατρού που κατηγορείται για χρηματισμό. Ο γιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων τη στιγμή που παραλάμβανε «φακελάκι» από ασθενή τον οποίο είχε υποβάλει σε χειρουργική επέμβαση. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί ύστερα από καταγγελία του ίδιου του ασθενούς στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στα ΜΜΕ. Το βράδυ της Τρίτης στο athens indymedia αναρτήθηκε video στο οποίο τα μέλη της ομάδας βρίζουν και απειλούν τον γιατρό, ενώ ο ένας απ’ αυτούς εμφανίζεται να τον χτυπά ελαφρά στο πρόσωπο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο γιατρός κλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας όπου καταθέτοντας φέρεται να ζήτησε την ποινική δίωξη των δραστών. Αυτομάτως, ξεκίνησε προανάκριση για την ταυτοποίηση των δραστών προκειμένου –αν καταστεί δυνατό– να συλληφθούν εντός των ορίων του αυτοφώρου. Η έρευνα αφορά τα πλημμελήματα της απειλής και της εξύβρισης. Το συμβάν κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η περίπτωση για την οποία φέρεται να κατηγορείται ο συνάδελφος καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του. Σε παρόμοια ενέργεια είχε προχωρήσει η ίδια αναρχική ομάδα και τον Οκτώβριο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή