Πακέτα ακινήτων εκατοντάδων εκατ. ευρώ πωλούν οι τράπεζες

Πακέτα ακινήτων εκατοντάδων εκατ. ευρώ πωλούν οι τράπεζες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, ακόμα και οικόπεδα αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ βρίσκονται στα υπό παραχώρηση χαρτοφυλάκια ακινήτων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες μέσω συμφωνιών εξυγίανσης με υπερχρεωμένες εταιρείες του κλάδου των ακινήτων, καθώς και άλλων τομέων της οικονομίας, και πρόκειται να διαθέσουν στην αγορά τους αμέσως επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα, στην αγορά αναμένουν την πώληση ενός πακέτου ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί στις πιστώτριες τράπεζες από την Pasal Development, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα. Πρόκειται για την τελευταία ίσως ευκαιρία διάσωσης της εταιρείας της οικογένειας Θεοδωρίδη (SATO), η οποία αναπτύχθηκε με γοργά βήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, φθάνοντας να αποτελεί ακόμα και στρατηγικό εταίρο της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Trastor AEEAΠ.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Pasal υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, η Alpha Bank έχει λαμβάνειν ακίνητα αξίας 23,3 εκατ. ευρώ.

Το logistics της SATO

Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά το κέντρο logistics του ομίλου SATO, επιφάνειας άνω των 55.000 τ.μ. στο 27ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, το οποίο θα παραχωρηθεί οικειοθελώς στην τράπεζα, με αντάλλαγμα τη διαγραφή οφειλής αξίας 14,5 εκατ. ευρώ. Με τη μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων, η Alpha θα διαγράψει τις υπόλοιπες απαιτήσεις της ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, ενώ θα αρθούν και όλες οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού 46,3 εκατ. ευρώ. Σημαντική διευκόλυνση προς την Pasal θα παράσχει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα λάβει ως αντάλλαγμα δύο οικόπεδα, όμορα του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς, αξίας 960.000 ευρώ.

Παράλληλα, όμως, η τράπεζα θα επιτρέψει την άρση των εγγυήσεων που είχε παράσχει η Pasal για δάνειο 55 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Doreco, η οποία έχει στην κατοχή της το εν λόγω εμπορικό κέντρο, που αποτελεί και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Pasal. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της εταιρείας με την Εθνική και με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines, που φέρεται ως ο βασικός υποψήφιος για την απόκτηση του Athens Heart. Εφόσον προχωρήσει η σχετική συναλλαγή, εκτιμάται πως θα γίνουν αρκετές αλλαγές στο ακίνητο, πιθανώς με εμπλουτισμό της χρήσης του και με άλλες, όπως π.χ. ψυχαγωγία, προκειμένου να αυξηθούν οι δείκτες απόδοσής του. Ενδιαφέρον όμως καταγράφεται και όσον αφορά τις δικαστικές εξελίξεις που συνοδεύουν την περίπτωση της Ektasis Development, μιας άλλης σημαντικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να έχουν ζητήσει την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή σε αυτή. Το σχετικό δικαστήριο πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και πλέον αναμένεται η απόφαση. Σε περίπτωση που αυτή είναι υπέρ των τραπεζών, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή πώληση του «πλούσιου» χαρτοφυλακίου ακινήτων της Ektasis, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ. Σε αυτό βρίσκονται πάνω από 30 ακίνητα, που αποδίδουν ετήσια έσοδα 4 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι το ότι περιλαμβάνονται και αρκετά οικόπεδα κατάλληλα για ανάπτυξη επαγγελματικών ακινήτων.

Το «φιλέτο»

Μεταξύ των πλέον σημαντικών ακινήτων της εταιρείας περιλαμβάνεται οικόπεδο-φιλέτο συνολικής επιφάνειας 17 στρεμμάτων στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, δηλαδή στη συμβολή με τη λεωφ. Κηφισίας στο Μαρούσι. Αλλα σημαντικά οικόπεδα της εταιρείας, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν άμεσα, βρίσκονται π.χ. στην οδό Κυριαζή στο κέντρο της Κηφισιάς (2,7 στρέμματα) ή επί της λεωφ. Κηφισίας, απέναντι από το Αλσος Συγγρού (επιφάνειας 10 στρεμμάτων), όπως επίσης και ένα ημιτελές κτίριο στον κόμβο Καλυφτάκη στην εθνική οδό. Εφόσον τοποθετηθεί ειδικός διαχειριστής, θα πρέπει εντός 12 μηνών να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων, κάτι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν στενά την όλη διαδικασία, σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν κάποια ακίνητα να πωληθούν σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές, ενδεχομένως συγκεντρώνοντας έσοδα λιγότερα από 65 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός δανεισμός της Ektasis υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή