Τα σχέδια Alpha, Πειραιώς για μείωση κόκκινων δανείων

Τα σχέδια Alpha, Πειραιώς για μείωση κόκκινων δανείων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα σχέδια των τραπεζών Alpha και Πειραιώς για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω σχημάτων carve out, δηλαδή μέσω μεταφοράς της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτικό σχήμα, με παράλληλη μετακίνηση του προσωπικού.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η κίνηση εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της διοίκησης για τη δραστική μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που φθάνουν τα 26 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με το πλάνο θα πρέπει να μειωθούν κάτω από τα 13 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021.

Η διοίκηση της τράπεζας, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των σχεδίων που θα υποβάλει στα τέλη του μήνα στον SSM, αναμένεται να ανακοινώσει την επιτάχυνση της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων, κίνηση που θα της επιτρέψει να απευθυνθεί στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ με τη μορφή Tier II ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε προχωρημένο στάδιο και τα δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν επιλεγεί αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προφορές έως τα τέλη του μήνα.

Το πρώτο σχήμα αποτελείται από τις Pimco, Intrum και Qualco, ενώ ο δεύτερος υποψήφιος επενδυτής είναι το αμερικανικό fund Cerberus. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων 3 δισ. ευρώ και σύμβαση για την ανάληψη διαχείρισης του συνόλου του χαρτοφυλακίου των NPEs της τράπεζας, με παράλληλη μεταφορά έως και 1.600 ατόμων από τη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων Piraeus Legacy Unit (PLU). Το επενδυτικό σχήμα που θα επικρατήσει, θα αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί στην οποία θα μεταφερθεί και μέρος του προσωπικού.

Με βάση εκτιμήσεις, το κεφαλαιακό κέρδος που θα εγγράψει η τράπεζα από τη συναλλαγή εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει ισόποσα τον δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων της.

Παρόμοιο μοντέλο προωθεί η Alpha Bank για τη θυγατρική της στην Κύπρο, επιδιώκοντας το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της που αποτελείται κατά 65% από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά δανείων 3,8 δισ. ευρώ σε ειδική εταιρεία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό με την επωνυμία «Ερμής» και στοχεύει στην αποτροπή της κεφαλαιακής ενίσχυσης της κυπριακής θυγατρικής. Το χαρτοφυλάκιο των 3,8 δισ. ευρώ που θα μεταφερθεί είναι μεικτό και περιλαμβάνει κατά το ήμισυ επιχειρηματικά δάνεια (corporate) και κατά το υπόλοιπο δάνεια λιανικής (retail).

Συγκεκριμένα, στο 1,9 δισ. ευρώ του corporate χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει και έκθεση σε real estate, το 67% των δανείων είναι άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο είναι κάτω των 5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο λιανικής αποτελείται κατά 90% από στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων το 65% ανήκει σε Αγγλους υπηκόους.

Στη διαγωνιστική διαδικασία με δεσμευτικές προσφορές προσήλθαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα η ισπανική Altamira, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την ιταλική doBank (ανήκει στη Fortress), η τσεχική APS, η Alvarez and Marsal και το private equity fund Pepper. Σημειώνεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τουλάχιστον για μια 4ετία τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου NPEs, καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή