Το βουβό έγκλημα του καουτσούκ, ενοχή και ευθύνη

Το βουβό έγκλημα του καουτσούκ, ενοχή και ευθύνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να είσαι θεατής στην παράσταση «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού», στο θέατρο Αβατον, δεν είναι απλή υπόθεση. Οχι μόνο για το θέμα –η γενοκτονία στο Κονγκό, «έργο» του βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδου Β΄ για την εκμετάλλευση του καουτσούκ– αλλά για τη σταδιακή εμπλοκή του θεατή σε ένα αναπόδραστο τοπίο ευθύνης και σκέψης. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα ότι είχε καταλυθεί το όριο σκηνής και πλατείας, κυριαρχούσε το βίωμα, που ήταν και ψυχοσωματικό. Ενέπλεκε όλες τις αισθήσεις.

Στη σκηνή, μόνη για 100 λεπτά, η Μαίρη Ξένου. Ερμηνεύει το έργο του Θανάση Τριαρίδη, αλλά δύσκολο να πει κανείς ότι πρόκειται για μονόλογο. Είναι η ανάσυρση ενός ολόκληρου πλέγματος πληροφορίας και συγκρουόμενων αισθημάτων. Είναι «σωματικό» θέατρο; Ναι, είναι, αλλά πιο πολύ είναι θέατρο που αρπάζει τον θεατή και δεν τον αφήνει έως ότου καταλάβει ότι τα 100 λεπτά της παραμονής του θα αξιοποιηθούν στο έπακρον. Θα δείτε πώς τρεις νέες γυναίκες που αποτελούν την ομάδα ex.anima (η Μαρία Τσομπανάκου, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία, η Βασιλική Κούλη και η πρωταγωνίστρια Μαίρη Ξένου) προσέγγισαν ένα δύσκολο θέμα και ένα πολυεπίπεδο κείμενο και μας έδωσαν μια παράσταση από την οποία ο θεατής βγαίνει «αλλιώς».

Ο Θανάσης Τριαρίδης, ένα από τα ανήσυχα πνεύματα του θεάτρου, προχωράει μια ερευνητική τριλογία γύρω από την Αφρική. Το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού», που άρχισε να γράφεται στην Αντίς Αμπέμπα το 2016, είναι το πρώτο μέρος. «Το συναισθηματικό σοκ της επίσκεψης στην Αντίς Αμπέμπα με έκανε να ανακαλέσω μια αφήγηση οργής για ένα αδιανόητο έγκλημα το οποίο η Δύση τοποθέτησε στα θεμέλια του πολιτισμού της», λέει ο Θανάσης Τριαρίδης. «Για τη δική μου οπτική, τα 12 έως 20 εκατομμύρια των δολοφονημένων Κονγκολέζων (ακόμη και η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο νούμερα είναι απερίγραπτα ντροπιαστική) δεν είναι μονάχα το έγκλημα ενός αρχιδολοφόνου και των υπαλλήλων του (του Λεοπόλδου B΄ και των εφιαλτικών μισθοφόρων του)· είναι το έγκλημα όλων των κοινωνιών της Δύσης που αναδιάταξαν την καθημερινότητα των πολιτών τους, το παρόν και το μέλλον τους πάνω στο αιματοβαμμένο καουτσούκ του Κονγκό. Είναι το έγκλημα των προπατόρων μας· και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα των δολοφονημένων, ακρωτηριασμένων, βασανισμένων, κομματιασμένων, σκλαβωμένων μαύρων του Κονγκό πέφτει πάνω σε εμάς και στα παιδιά μας».

Θέατρο Αβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι. Κάθε Σάββατο (21.00) έως τις 11/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή