Αντικείμενα για πέταμα που μπορεί να σώζουν ζωές

Αντικείμενα για πέταμα που μπορεί να σώζουν ζωές

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κύριε διευθυντά» ξεκινούσε, κατά τα ειωθότα, η επιστολή που έφτασε στην «Κ» προοριζόμενη για τη στήλη Γράμματα Αναγνωστών.

«Από καιρού εις καιρόν κάνουμε στο σπίτι ένα γενικό ξεκαθάρισμα, απαλλασσόμενοι από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε πια, σε καλή όμως κατάσταση, που μπορεί να είναι χρήσιμα σε κάποιους άλλους. Την περισυλλογή των αντικειμένων αυτών από το σπίτι, αλλά και την επισκευή και αναπαλαίωσή τους προκειμένου να τα πουλήσει στη συνέχεια σε χαμηλές τιμές, αναλαμβάνει ο Σύλλογος “ΡΕΤΟ ΕΛΛΑΣ”, τηλ. 210-66.25.096, ένας φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσφέρει βοήθεια στους τοξικομανείς. Η ευγένεια και η στοχοπροσήλωση των νέων αυτών ανθρώπων μας ήταν γνωστή, ένα γεγονός που συνέβη πρόσφατα ωστόσο μας συγκίνησε βαθιά και νιώθουμε την ανάγκη να το κοινοποιήσουμε».

Και συνέχιζε η επιστολή: «Την περασμένη Δευτέρα ήρθαν τρεις νέοι και παρέλαβαν από το σπίτι μας κούτες με βιβλία, ρούχα, τσάντες κ.ά αντικείμενα. Την επομένη μάς τηλεφώνησαν από την έκθεσή τους στο Καματερό, για να μας πουν ότι μέσα σε κάποιο από τα εκατοντάδες βιβλία που τους δώσαμε, βρήκαν 200 ευρώ, που είναι στη διάθεσή μας και να περάσουμε να τα πάρουμε! Μπροστά σε τόση ακεραιότητα μείναμε άναυδοι και νιώθουμε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε τα παιδιά της ΡΕΤΟ, κοινοποιώντας αυτή μας την εμπειρία, ως μια δόση αποτοξίνωσης από τον ζόφο που προκαλεί σε όλους μας η περιρρέουσα θλιβερή ατμόσφαιρα της κουτοπονηριάς, της φθήνιας και του ωχαδελφισμού. Ναι, υπάρχουν πράγματι οάσεις καλοσύνης».

Ηταν μια καλή αφορμή να μάθουμε περισσότερα για τον μη κερδοσκοπικό σύλλογο ΡΕΤΟ, ο οποίος αθόρυβα τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως υπ’ αριθμόν ένα λύση για όσους έχουν πράγματα για ξεκαθάρισμα στο σπίτι, αν και δεν κάνει καμία διαφήμιση (δεν έχει καν σάιτ).

Από στόμα σε στόμα

«Η διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα», λέει στην «Κ» ο Τόλης, τον οποίο βρίσκουμε στα «κεντρικά» του Συλλόγου στο Κορωπί, όπου λειτουργεί και μια μεγάλη έκθεση επίπλων και άλλων αντικειμένων που οι άνθρωποι του ΡΕΤΟ έχουν παραλάβει από τα σπίτια μας, τα έχουν αναπαλαιώσει ή ανακατασκευάσει και τα διαθέτουν προς πώληση. Και είναι τόση η δύναμη του «από στόμα σε στόμα», που ενώ τα φορτηγά είναι κάθε μέρα έξω, δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση – ή καλύτερα στις προσφορές των πολιτών. «Πλέον, εάν μας πάρει κάποιος θα μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε σε 20 μέρες», εξηγεί ο ίδιος. «Εάν θέλει κάποιος να μας βοηθήσει, καλύτερα να έρθει να ψωνίσει πράγματα, παρά να χαρίσει!» Γιατί, πράγματι, όλη αυτή η δραστηριότητα, το τεράστιο εκθετήριο στο οποίο βρισκόμαστε, το άλλο στο Καματερό, το τρίτο στον Πειραιά κ.ά., όλα αυτά είναι απλώς το «μέσο» για κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο: για να παρέχεται δωρεάν βοήθεια σε τοξικομανείς.

Αντικείμενα για πέταμα που μπορεί να σώζουν ζωές-1

Eγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάνουν χρήση ναρκωτικών –αλλά και κοιμούνται τα βράδια– τοξικοεξαρτημένοι.

«Ο σκοπός μας είναι να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, τους ανθρώπους που είναι στο περιθώριο», λέει ο Τόλης. Ηταν κάποτε ένας από αυτούς. «Μια μέρα βρέθηκα στο ΡΕΤΟ και σώθηκα», λέει επιλέγοντας να μείνει και να εργαστεί στο σωματείο εθελοντικά, βοηθώντας τους επόμενους. Το σωματείο, που ξεκίνησε πριν από χρόνια στην Ισπανία και έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες, παρέχει δωρεάν στήριξη σε τοξικοεξαρτημένους, με διαμονή σε ξενώνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Το πρόγραμμα είναι στεγνό (δεν επιτρέπεται ούτε το κάπνισμα) και δεν έχει αναμονή. «Είναι πολλοί που θέλουν να μπουν σε πρόγραμμα, αλλά τους αποτρέπει η μεγάλη αναμονή. Κι εγώ τα ίδια είχα περάσει. Εδώ κάνεις εξετάσεις και μπαίνεις κατευθείαν. Και μάλιστα σε υποδέχονται άνθρωποι που ξέρουν στο πετσί τους τι περνάς. Ανθρωποι που ήμασταν στη χρήση χρόνια, πεταμένοι στην κοινωνία».

Η Αγία Γραφή

Η «κριτική» που δέχεται το ΡΕΤΟ είναι ότι έχει… χριστιανικό χαρακτήρα. «Δεν είμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν είμαστε Ευαγγελικοί, δεν είμαστε Πεντηκοστιανοί, δεν είμαστε ούτε Ορθόδοξοι ούτε Καθολικοί, ούτε κάποια άλλη αίρεση. Και δεν χρειάζεται κάποιος να πιστεύει για να μπει στο πρόγραμμά μας. Απλά έχουμε ως βάση την Αγία Γραφή γιατί είδαμε ότι έτσι μπορέσαμε να βοηθηθούμε. Και το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ακολουθούμε τα πράγματα που διδάσκει, να αγαπάμε τον διπλανό μας, να μην κάνουμε στον άλλο αυτά που δεν θέλουμε να μας κάνει αυτός. Τον τοξικομανή λοιπόν θα τον δεχτούμε, θα τον περιποιηθούμε, θα βγάλει τα στερητικά του, θα γίνει καλά, χωρίς να έχει καμιά διαφορά πού πιστεύει. Από εκεί και πέρα θα του πούμε ότι εάν θέλει κάτι παραπάνω μπορεί να διαβάσει την Αγία Γραφή».

Αντικείμενα για πέταμα που μπορεί να σώζουν ζωές-2

Πινακίδα που ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ότι τα χρήματά τους προορίζονται για καλό σκοπό.

Δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, ένα τροχόσπιτο του ΡΕΤΟ «βγαίνει» στις πιάτσες της Αθήνας, Ομόνοια, πλατεία Βάθης… «Καθόμαστε και μιλάμε μαζί τους, τους ξέρουμε τους περισσότερους». Τους ενημερώνουν για το πρόγραμμα, ακούν πολλά «όχι», αλλά καμιά φορά έρχεται και το «ναι». Οι πόρτες τους είναι πάντα ανοιχτές.

«Το μπράβο όχι σε εμάς»

Ο Τόλης, πρώην χρήστης, και νυν εθελοντής στο ΡΕΤΟ Ελλάδας, θυμόταν καλά το περιστατικό με τα 200 ευρώ που μας ανέφερε η αναγνώστριά μας. «Ηταν το πιο πρόσφατο, γιατί γενικά βρίσκουμε πολύ συχνά χρήματα στα έπιπλα ή τα βιβλία που μας χαρίζει ο κόσμος», λέει στην «Κ». «Πάντα παίρνουμε τηλέφωνο να ενημερώσουμε. Πολλοί πέφτουν από τα σύννεφα γιατί επρόκειτο π.χ. για βιβλία του μπαμπά τους που είχε πεθάνει εδώ και καιρό και είχε μείνει το σπίτι κλειστό. Αλλοι τρελαίνονται γιατί σου λένε “ήμουν σε δύσκολη θέση οικονομικά και αυτά τα χρήματα ήρθαν σαν δώρο Θεού”. Χαιρόμαστε πολύ με αυτά. Το μόνο που ζητάμε από τον κόσμο είναι να έρθουν να παραλάβουν το ποσό από τους χώρους μας, ώστε να μας γνωρίσουν προσωπικά». Ετσι, θα έχουν και την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αχανείς εκθέσεις, που θα αγαπήσουν όσοι έχουν αδυναμία στα ρετρό αντικείμενα. «Εμείς τους λέμε “το μπράβο όχι σε εμάς, αλλά στον Θεό που αλλάζει τον άνθρωπο”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή