Αυριανισμός του 1980

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέες γυναίκες στοχοποιούνται επαγγελματικά. Η μία έχει ποστάρει φωτογραφίες που θεωρούνται «σέξι» από την πλειονότητα του ταμπλόιντ Τύπου, ενδεχομένως κακόγουστες ή αδιάφορες από τους υπόλοιπους. Η δεύτερη, πάλι, συμμετείχε στο παρελθόν σε διαγωνισμό ομορφιάς. Εργάζονταν και οι δύο στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη. Η πρώτη υποχρεώθηκε ήδη σε παραίτηση, ποιος ξέρει ποια θα είναι η τύχη της δεύτερης. Με υπονοούμενα για την ηθική τους υπόσταση, που χρονολογούνται από τον περασμένο αιώνα, και ερωτήματα «για τα… προσόντα τους» (η φράση εκφέρεται με περιφρονητικό τόνο φωνής και μικρή ειρωνική παύση πριν από τα «προσόντα»), διάφοροι συνάδελφοί μου αναρωτήθηκαν κατά πόσον είναι κατάλληλες για την «εκκλησιαστική – θρησκευτική διπλωματία», που είναι άλλωστε η αρμοδιότητα του κ. Μπόλαρη (τώρα, γιατί απαιτείται η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, είναι ζήτημα άλλου άρθρου).

Η συζήτηση είναι βαρετή και οι απαντήσεις σε όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Το πρόβλημα είναι η πολιτική διαχείριση. Θα ήταν απροσδόκητα ελπιδοφόρο αν ο υφυπουργός, πέρα από τις διάφορες δηλώσεις του, επέμενε να κρατήσει στη θέση τους τις δύο γυναίκες. Και αντί να προχωρεί σε ανέξοδους ηρωισμούς στις συνεντεύξεις του, που περισσότερο έχουν στόχο να καλύψουν τις δικές του επιλογές παρά να φωτίσουν το βιογραφικό των δύο γυναικών, κατάφερνε να υπεραμυνθεί των υπαλλήλων του γραφείου του, παρουσιάζοντας τα τυπικά τους προσόντα: γλώσσες, πτυχία, γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ. «Οι φωτογραφίες τους δεν με αφορούν, υφυπουργός είμαι, δεν είμαι ηδονοβλεψίας», θα μπορούσε να πει. Μία κίνηση τόσο απλή και τόσο αποτελεσματική ταυτόχρονα.

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως, ενώ βρισκόμαστε στο 2019 (όπως ωραία και αφοπλιστικά το είχε θέσει ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό πριν από τέσσερα χρόνια), διανύουμε μία από τις πιο μισογυνικές προεκλογικές περιόδους, που περισσότερο θυμίζει αυριανισμό της δεκαετίας του ’80. Οπου γνωστές Ελληνίδες πολιτικοί, όπως οι Ρένα Δούρου, Ολγα Γεροβασίλη, Εφη Αχτσιόγλου, Ελενα Κουντουρά και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα, κατηγορούνται ότι «εκπόρνευσαν την κοινωνία», καθώς «ακόμη και οι ιερόδουλες που κάνουν πιάτσα τις νύχτες σε σκοτεινούς δρόμους και κακόφημα σημεία, είναι πιο τίμιες και πιο καθαρές από αυτές τις παστρικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή