Οταν τα βιβλία διαπράττουν επιτυχημένα εγκλήματα

Οταν τα βιβλία διαπράττουν επιτυχημένα εγκλήματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλιομυστήρια ανθολόγηση: Οtto Penzler

μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Αγρα, σελ. 341

Ενα βιβλίο για βιβλιόφιλους. Ταυτοχρόνως, ένα βιβλίο για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Αυτό ακριβώς είναι τα «Βιβλιομυστήρια» (τόμος Α΄), που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Αγρα. «Εγκλήματα στον κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοπωλείων» διευκρινίζει ο υπότιτλος δίνοντας στοιχεία για το περιεχόμενο των ιστοριών που περιλαμβάνονται στη συλλογή. Συναρπαστικό εύρημα, ικανό από μόνο του να προκαλέσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών του είδους, που σπανίως χάνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μυστήρια. Πόσο μάλλον όταν αυτά είναι κλεισμένα στις σελίδες βιβλίων ή καταχωνιασμένα στα ράφια των βιβλιοθηκών μαζί με σπάνια χειρόγραφα και ανεκτίμητες πρώτες εκδόσεις που κατέχουν εκκεντρικοί συλλέκτες ή παντογνώστες βιβλιοπώλες.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συλλογή δεν είναι απλώς το προϊόν μιας ευφυούς εμπορικής ιδέας. Η ανθολόγηση των ιστοριών έχει γίνει από τον Οτο Πένσλερ, τον Γερμανοαμερικανό εκδότη και ειδήμονα της αστυνομικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ, που, παρά την ηλικία του (γεννήθηκε το 1942), παραμένει ακαταπόνητος και δραστήριος υποστηρικτής του είδους. Από το 1975 που ίδρυσε τις εκδόσεις The Mysterious Press, ο Πένσλερ έχει επιμεληθεί πάμπολλες ανθολογίες μυστηρίου και εγκλημάτων, έχει κερδίσει δύο βραβεία Edgar για δικά του βιβλία –τα «Encyclopedia of Mystery» και «Lineup»– και επίσης τιμήθηκε από τους «Συγγραφείς μυστηρίου της Αμερικής» με το περίφημο βραβείο Ellery Queen και το 2003 με την υψηλότερη διάκρισή τους, το βραβείο Raven. Τη μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία του συμπληρώνει ένα ακόμη επίτευγμα: Δημιούργησε και διευθύνει ένα από τα παλιότερα βιβλιοπωλεία των Ηνωμένων Πολιτειών (άνοιξε το 1979) που είναι ειδικευμένο στην αστυνομική λογοτεχνία, το Mysterious Bookshop στη Νέα Υόρκη.

Δική του παραγγελία στους επί χρόνια σταθερούς συνεργάτες και αγαπημένους φίλους του συγγραφείς είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στον τόμο των «Βιβλιομυστηρίων». Σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν από τον Πένσλερ, κάθε ιστορία έχει ορισμένη έκταση και τα βιβλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πλοκή. Η προσφορά του αποδείχθηκε ιδιαιτέρως θελκτική σε πολλούς και καλούς συγγραφείς, και γι’ αυτό ο συγγραφέας Ιαν Ράνκιν –ο διάσημος «πατέρας» του Ρέμπους–, που προλογίζει τον τόμο, αναφωνεί: «Τι αποτέλεσμα!» Ο θαυμασμός του είναι ειλικρινής και πραγματικός. Η θεματική ποικιλία και ο πλούτος του ύφους γραφής δεν θα αφήσουν κανέναν αναγνώστη παραπονεμένο. Οπως γράφει ο Ιαν Ράνκιν, «Υπάρχουν πραγματικά και φανταστικά βιβλία, ιστορίες που συμβαίνουν στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον. Σε μερικές σου σηκώνονται οι τρίχες, σε άλλες χαμογελάς. […] Συνεχίστε λοιπόν ακάθεκτοι το διάβασμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή