Το Κονκλάβιο (11/04/19)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΦ – Γαλάτσι, 1-0

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές συσπειρώνουν τις πολιτικές ομάδες. Είναι τότε που ξαφνικά όλοι θυμούνται τις χαρές της… οικογενειακής ζωής. Φαντάζομαι ότι θα έπαιξε ρόλο και το συναίσθημα που έδωσε ο Φρανς Τίμερμανς στη σκηνή του ΣΕΦ, όταν πρόσφατα, μιλώντας στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε όχι μόνο στον Βίλι Μπραντ και στον Φρανσουά Μιτεράν, αλλά και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ξεσηκώνοντας τα πασοκικά πλήθη. Προφανώς, ο Τίμερμανς εκτίμησε τη θερμή υποδοχή, εξ ου και χθες ευχαρίστησε ενώπιον όλων τη Φώφη Γεννηματά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ακούω δε ότι επειδή ετοιμάζει επίσκεψη στη Μάλτα, είπε ότι ελπίζει πως και οι Μαλτέζοι θα κάνουν αντίστοιχη δουλειά. Για το Γαλάτσι δεν είπε τίποτα. Μπορεί οι γνώσεις του να φτάνουν στον Κώστα Λαλιώτη, αλλά φαντάζομαι ότι δεν είναι τόσο προχωρημένες ώστε να γνωρίζει έναν Στέφανο Τζουμάκα.

Χωρίς τον Τσίπρα

Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στη χθεσινή σύνοδο, παρότι είχε ενημερώσει ότι θα παρίστατο. Δεν ξέρω αν δεν το επέτρεψε το πρόγραμμά του, ή αν ήταν σκόπιμο. Διότι ωραίες οι γέφυρες και οι διακηρύξεις για προοδευτικές συμμαχίες, αλλά δεν έχει απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Τίμερμανς; Μάλλον όχι…

Δημοψηφίσματα

Κατά τα λοιπά, οι Σοσιαλιστές δεν έχουν τις δικές μας αγωνίες, αλλά αυτές του Brexit. Πληροφορούμαι ότι καλοβλέπουν μια παράταση υπό όρους, όπως και τη διενέργεια ευρωεκλογών στην Αγγλία. Υποθέτω πως αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι αν συμβεί, οι Ευρωσοσιαλιστές θα βγουν ωφελημένοι στα «κουκιά». Η Φώφη, πάντως, μαθαίνω ότι σχολίασε πως αν γίνουν ευρωεκλογές, θα λάβουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, αφού θα είναι η πρώτη φορά μετά το Brexit που οι Βρετανοί θα ψηφίσουν σε ευρωπαϊκή κάλπη. Αν ψηφίσουν.

Καμπάνες και μαχαίρια

Καμπάνες ακούω –και άκουσαν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί – ότι άρχισαν να χτυπάνε στο Φιλώτι της Νάξου, την ώρα που έφτανε στο χωριό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, ο παπάς του χωριού θύμισε στον Κυριάκο ότι είχε ξαναπάει εκεί μαζί με τον πατέρα του, το 1990, λίγες μέρες αφότου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρωθυπουργός. Για του λόγου το ασφαλές, του έδειξε και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Σε άλλο χωριό, πάλι, την Απείρανθο, οι κάτοικοι χάρισαν στον Μητσοτάκη ένα κρητικό μαχαίρι. Οπως του το έθεσαν, «εμείς δεν σου ζητάμε τίποτα…να έχεις κάπου στο γραφείο σου το μαχαίρι για να μας θυμάσαι». Ε, νομίζω ότι τέτοιο δώρο όπως και να χει, σου μένει αξέχαστο.

Κουίζ

Ποιος πρώην εδώ και μερικούς μήνες υπουργός –είχε εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2015– αρνήθηκε, μεταξύ άλλων, πρόταση να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Κακιασμένα τουίτ

Εχω την εντύπωση ότι ήταν λίγο «κακιασμένη» η πρώτη αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη στη χθεσινή παραίτηση του Γιώργου Αμυρά και στην παράδοση της βουλευτικής έδρας στο Ποτάμι. «Επιτέλους να & ένας που κάνει το αυτονόητο. Φεύγει & πριν πάει επισήμως σε άλλο κόμμα παραδίδει την έδρα στο Ποτάμι, στους ψηφοφόρους του Κινήματός μας στη Β΄ Αθηνών», έγραψε, χωρίς να κατονομάσει τον Αμυρά. Πάντως, η επιστροφή της Αντιγόνης Λυμπεράκη που λαμβάνει την έδρα, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στις τάξεις της Σεβαστουπόλεως. Λογικό. Η Λυμπεράκη είχε εξαρχής συνταχθεί με το Ποτάμι. Για να μην αναφέρω ότι πρέπει να είναι η μόνη θετική είδηση για τους Ποταμίσιους εδώ και πολύ καιρό.

Προεδρικός «περίπλους» 

Υποθέτω ότι η επίσκεψη σε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Μεσογείου, που έχει περάσει έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο –και μάλιστα τον Λίβανο– μοιάζει λίγο με τον «Περίπλου του Βαλτάσαρ», του Λιβανέζου Αμίν Μααλούφ. Βέβαια, αν αφαιρέσει κανείς το μυθιστορηματικό στοιχείο, μένουν η ιστορία της χώρας και οι θρησκευτικές κοινότητες και σέχτες που είναι παρούσες στην πολιτική. Το λέω διότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, που αρχίζει σήμερα την επίσκεψή του εκεί, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Λιβάνου, στρατηγό Αούν (μαρωνίτης), τον πρωθυπουργό (σουνίτης), τον πρόεδρο της Βουλής (σιίτης) και τον ΥΠΕΞ (μαρωνίτης). Για να συμπληρώσω το παζλ, θα παραστεί και σε λειτουργία στην Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ, όπου θα παρασημοφορηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή