Περιορισμένες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένες απώλειες στο Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση του ελληνικού Χρηματιστηρίου –η πρώτη μετά τις αργίες του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα– ξεκίνησε με αρκετά θετικές διαθέσεις και σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες, και ενώ ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε έως και στις 785 μονάδες, η «βουτιά» στη μετοχή της ΔΕΗ (-11,75%) και οι πιέσεις σε πολλά blue chips οδήγησαν την αγορά στο κόκκινο, μία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης. Το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και η μικρή επιδείνωση της αγοράς ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται ελαφρώς ανοδικά στο 3,334%, κράτησε τους αγοραστές στο περιθώριο. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η περιοχή των 780 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση και οι παρόντες όγκοι συναλλαγών είναι μάλλον ανεπαρκείς για να οδηγήσουν στην υπέρβασή τους. Σε αυτό συντείνει και η εορταστική περίοδος, με τις συνεδριάσεις των ημερών αυτών να είναι μάλλον διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 776,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,10 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,23% ενώ με απώλειες 0,79% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης, από το +2,76% που άγγιξε ενδοσυνεδριακά, τελικά υποχώρησε κατά 0,13%, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,70%, τη Eurobank στο -0,07%, ενώ στα θετικά έκλεισαν Εθνική (+0,74%) και Πειραιώς (+4,21%).

Το θετικό μομέντουμ για το ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρείται, αν και δεν έχουν προκύψει νεότερες εξελίξεις πέραν εκείνων που οδηγούν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη S&P τη Μ. Παρασκευή 26/4 και τον απόηχο από την αποπληρωμή των 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ωστόσο, ακόμη και αποφάσεις όπως αυτή του Αρείου Πάγου, που δεν δικαιώνει τις 70.000 δανειολήπτες κυρίως στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα, συμβάλλουν σε συντήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προεξόφλησης ότι η διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα δρομολογηθεί: πώληση δανείων σε funds όπως ήδη διενεργείται, με την τιτλοποίηση απαιτήσεων (σχέδιο ΤΧΣ) και με τη σύσταση φορέα ειδικού σκοπού (σχέδιο ΤτΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή