Τελικά, τι είναι η Αριστερά;

Τελικά, τι είναι η Αριστερά;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα είναι απλό: δεν νιώθουν καμιά ντροπή; Δεν αναφερόμαστε στον κ. Παύλο Πολάκη και σε όσα αήθη έγραψε για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο. Ούτε στον πρωθυπουργό που τον κρατάει κάνοντας την καραμανλική ντρίπλα· να μετατρέψει δηλαδή την πρόταση μομφής στον υπουργό σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο. Αναφερόμαστε κυρίως στους βουλευτές, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στους συνοδοιπόρους του κόμματος, αυτούς που λένε ότι Αριστερά δεν είναι οι υλακές του υπουργού Υγείας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και δεν είναι η χυδαία εκδοχή του παρελθόντος του, ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Προόδου μπορεί να μουτζουρώθηκε λίγο από την εξουσία, αλλά αν το τρίψεις λίγο θα ξαναλάμψει. Τι θα πουν όλοι αυτοί στους φίλους τους και στα παιδιά τους όταν η συζήτηση πάει στο ήθος Πολάκη; Θα μορφάσουν «έλα, μωρέ τώρα…», όπως είναι η φλαμπουράρειος ανάλυση των πολιτικών γεγονότων, ή θα πουν «τώρα πολεμάμε τον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά και δεν έχουμε καιρό για τέτοια;».

Εχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων για το τι δεν είναι η Αριστερά. Δεν ήταν η Σοβιετική Ενωση με τα γκουλάγκ. Δεν ήταν τα δικτατορικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης με τη Στάζι, τη Σεκιουριτάτε και άλλες υπηρεσίες που εξαφάνιζαν ανθρώπους. Δεν ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν, δεν ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, δεν ήταν το ένα, δεν ήταν το άλλο. Είναι σίγουρο ότι μετά την εκλογική ήττα όλοι αυτοί που σήμερα λουφάζουν μπροστά στη στήριξη που προσφέρει ο κ. Τσίπρας στον υπουργό του θα πουν «μα δεν εξέφραζε τα ιδεώδη της Αριστεράς ο Πολάκης». Ποιος τα εξέφρασε; Αγνωστο. Κάποιοι αγνοί άνθρωποι μόνο που πίστεψαν τόσο πολύ ότι υπάρχει αυτή η άλλη Αριστερά και εκτελέστηκαν γι’ αυτή και τους χρησιμοποιούν διαχρονικώς για να καλύπτουν τα αίσχη της άσκησης της εξουσίας τους.

Δεν περιμένουμε από τον κ. Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη για όσα αλύχτησε. «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια συνειδητής στοχοποίησης», είπε στη «διορθωτική» του δήλωση. Να περιμένουμε κάποιον να ντραπεί τόσο πολύ, για να ορθώσει το ανάστημά του και να πει «ώς εδώ»; Να περιμένουμε από την Αριστερά να επιδείξει άλλο ήθος; Χλωμό. Αλλά οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους δεν κατανοούν, αυτό που δεν καταλάβαινε ο ΣΥΡΙΖΑ όντας στην αντιπολίτευση. Υπάρχει και η επόμενη μέρα· η πολιτική δεν τελειώνει με τις εκλογές, με τη νίκη ή την ήττα ενός κόμματος και όλοι αυτοί πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά τους και να απαντήσουν για την κληρονομιά που άφησε πίσω της η «Πρώτη Φορά Αριστερά». Ισως, δε, με αφορμή αυτό να κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Εντάξει! Και ο Πολάκης δεν ήταν Αριστερά. Αλλά, τελικώς, τι είναι η Αριστερά;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή