Ο εκλογικός μαραθώνιος των δικαστικών αντιπροσώπων

Ο εκλογικός μαραθώνιος των δικαστικών αντιπροσώπων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξυπνάς 4.30 (πριν από) τα ξημερώματα για να ντυθείς, να ετοιμαστείς και να είσαι στις 6 που λέει ο νόμος στο εκλογικό κέντρο… Στις 6 δεν είναι κανείς στο εκλογικό κέντρο. Κατά τις 6.30-7 παρά, έρχεται κάποιος και σου ξεκλειδώνει. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν είναι εκεί. Είσαι τυχερή αν εμφανιστούν δύο από τα 8. Δεν πειράζει, όμως, λέει ο νόμος, μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου». Θα μπορούσε να είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας υπερκόπωσης, είναι όμως το πρακτικό των εκλογών όπως το τήρησε η Ηλέκτρα Κούτρα, δικαστική αντιπρόσωπος σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας.

«Τα κόμματα δεν έχουν στείλει αρκετά ψηφοδέλτια και η Περιφέρεια δεν έχει φροντίσει να συμπληρωθούν οι ελλείψεις… Τα κάνεις όλα μόνη σου, υπογράφοντας, σφραγίζοντας και ημεροχρονολογώντας εκατοντάδες λευκά ψηφοδέλτια. […] Το εκλογικό κέντρο στον 2ο, χωρίς ασανσέρ. Οταν έρχεται άτομο κινητικά εμποδιζόμενο, κατεβαίνεις κάτω για να ψηφίσει, γεγονός που οδηγεί σε διαμαρτυρίες και δημιουργία ουράς. […] Παράλληλα εκτελείς και χρέη προανακριτικού υπαλλήλου, χωρίς τη σύμπραξη γραμματέα. Χρειάστηκε π.χ. να πάρω ένορκη κατάθεση όσο επόπτευα τη διαδικασία – ήρθε η μητέρα κάποιου από τους απουσιάζοντες της εφορευτικής και δήλωσε κώλυμα του γιου της». Δεν υπάρχει λεπτό ελεύθερο, στιγμή που η προσοχή σου να μην είναι εστιασμένη πάνω σε κάτι, λέει η κ. Κούτρα. «Μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας, ξεκινάει η καταμέτρηση ψήφων. Κάθε φάκελος που ανοίγει πρέπει να αριθμηθεί, να μονογραφηθεί, μαζί με κάθε σταυρό, και να τεθεί χειρόγραφα ο αριθμός των σταυρών ολογράφως. Αφού τελειώσεις με την κάλπη των ευρωεκλογών, αρχίζει το αντίστοιχο για την κάλπη των περιφερειακών. Πλάι σε κάθε υποψήφιο των εκλογών γράφει ο δικαστικός αντιπρόσωπος τον αριθμό (κατά τη σειρά εξόδου από την κάλπη) του ψηφοδελτίου που τον σταυροδότησε… Μετά κουβαλάει τους σάκους με τα ψηφοδέλτια και τις αναφορές, σε διάφορες Αρχές – αυθημερόν. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος οφείλει όλα αυτά να τα κάνει χωρίς καμία διακοπή. Από τις 6 π.μ. έως και τα ξημερώματα, να μην έχει καμία ξεκούραση, όντας ξύπνιος για πάνω από 24 ώρες. Πρόκειται για απάνθρωπη κατάσταση που χρήζει άμεσης παρέμβασης».

Η Σοφία Καντζέλη διορίζεται από το 2003 δικαστική αντιπρόσωπος. Η τελευταία εμπειρία –σε μεγάλο νησί– ήταν η πιο απογοητευτική. «Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα νέους ανθρώπους να περιμένουν τον αδελφό τους που είχε πάρει ένα μάτσο ψηφοδέλτια και καθόταν προκλητικά στο τραπέζι να τα συμπληρώνει, να τους τα δίνει στο χέρι. Πρώτη φορά είδα παλικάρια δυο μέτρα να καλούν τον πατέρα τους να τους πει τι να ψηφίσουν με διάλογο κανονικό μέσα στο τμήμα. Μια άλλη κοπέλα 35 χρόνων ζήτησε να πάω στο παραβάν και μου έδειξε τα ευρωψηφοδέλτια λέγοντας “εγώ δεν ξέρω ποιον να ψηφίσω αλλά έχω έτοιμο το ψηφοδέλτιο” και μου έδειξε ένα φάκελο ευρωεκλογών ανοικτό που περιείχε ψηφοδέλτιο περιφερειακών… Δύο νέα παιδιά, 33 και 38 χρόνων, μου ζήτησαν να μπω μέσα γιατί δεν μπορούσαν να βρουν τα ονόματα που τους είχαν γράψει στο χαρτάκι που μου έδειχναν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή