Για τρίτη εβδομάδα παραμένει χωρίς επικεφαλής η ΔΕΠΑ

Για τρίτη εβδομάδα παραμένει χωρίς επικεφαλής η ΔΕΠΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με την άρνηση του κ. Δημήτρη Τζώρτζη να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ αναλαμβάνει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Οπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης έχει καλέσει σε σύσκεψη σήμερα τους μετόχους της ΔΕΠΑ,  ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, προκειμένου να τους ζητήσει να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα για την απομάκρυνση του κ. Τζώρτζη από τη διοίκηση της εταιρείας, επικαλούμενος προβλήματα δυσλειτουργίας που λόγω του ρόλου της εταιρείας στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσουν συνολικότερες δυσμενείς επιπτώσεις. Προ των ευθυνών τους έθεσε τους δύο μετόχους της εταιρείας και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για προφανή δυσαρμονία και παρατεταμένη δυσλειτουργία της εταιρείας, που πρέπει να εκτονωθεί άμεσα.

Η πλευρά των μετόχων αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες του υπουργείου Ενέργειας από την παρατεταμένη ακυβερνησία της ΔΕΠΑ, εξακολουθεί να κρατάει αποστάσεις από τους χειρισμούς Σταθάκη για το θέμα της απομάκρυνσης του κ. Τζώρτζη. Στα ΕΛΠΕ, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η απομάκρυνση του κ. Τζώρτζη μπορεί να γίνει από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ, με αλλαγές μεταξύ των 7 μελών που διορίζει το Δημόσιο. Ακόμη και στην περίπτωση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, τα ΕΛΠΕ φέρονται να παρίσταντο αλλά να μην ψηφίζουν την πρόταση απομάκρυνσης του κ. Τζώρτζη. Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του θέτει ως προϋπόθεση για να ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης μια ολοκληρωμένη αιτιολογημένη πρόταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ακυβερνησία στη ΔΕΠΑ συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με τον τύποις διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δ. Τζώρτζη, να αρνείται να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Β. Δότση, όπως ζητήθηκε επισήμως από το υπουργείο Ενέργειας με επιστολή προς τους μετόχους, με αφορμή τους χειρισμούς του στα εργασιακά θέματα. Η συνεχιζόμενη άρνηση του κ. Τζώρτζη να παραιτηθεί έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη σύγχυση των εργαζομένων και της αγοράς για τον πραγματικό εκπρόσωπο της εταιρείας σήμερα, τη στιγμή μάλιστα που πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ φέρουν τον κ. Τζώρτζη τη μία μέρα να διαπραγματεύεται αποζημίωση 16.000 για την παραίτησή του και την άλλη να αρνείται να παραιτηθεί σε μία «υπηρεσιακή» κυβέρνηση, όπως φέρεται να υποστηρίζει.

Κατάσταση παραλυσίας της εταιρείας περιγράφουν σε επιστολή τους προς τους μετόχους και τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη οι νομικές υπηρεσίες της ΔΕΠΑ. Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η δυσαρμονία μεταξύ του εποπτεύοντος υπουργείου και του διευθύνοντος συμβούλου, «μοιραία και αυταπόδεικτα, δυσχεραίνει τον χειρισμό των εταιρικών υποθέσεων, για τις οποίες χρειάζεται συνεργασία με την πολιτεία, και προκαλεί σύγχυση τόσο εντός της εταιρείας, όσο και προς τους συναλλασσόμενους τρίτους με τη ΔΕΠΑ, σχετικά με την ουσιαστική εκπροσώπηση και διαχείριση της εταιρείας». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «επί μία και πλέον εβδομάδα (σ.σ. εννοεί την προηγούμενη εβδομάδα) εκπρόσωποι της αγοράς, ρυθμιστικών αρχών και εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν να ενημερωθούν ποιος είναι ο συνομιλητής τους». Η άρση της εμπιστοσύνης από την πολιτεία, στο πρόσωπο του επικεφαλής ενός οργανισμού ελεγχόμενου έμμεσα ή άμεσα από το Δημόσιο, επιφέρει εξ αντικειμένου αντίστοιχη αμφισβήτηση erga omnes για τη δυνατότητα πλέον του επικεφαλής να διοικήσει αποτελεσματικά και να δεσμεύσει την εταιρεία έναντι τρίτων, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή και καταλήγει: «Κατόπιν τούτων και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του Δ.Σ. και όλων των στελεχών και εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, θεωρούμε ότι επείγει η αποκατάσταση της ισορροπίας και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας από την παρατεινόμενη εκκρεμότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή