Η αποτυχία μιας δοκιμασμένης μεθόδου

Η αποτυχία μιας δοκιμασμένης μεθόδου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι υποκρισία να παριστάνουμε ότι μας σοκάρει η υπόθεση Novartis. Πρόκειται για τη χρησιμοποίηση παλιάς και δοκιμασμένης μεθόδου. Σκοπός της είναι η εξουδετέρωση αντιπάλων, εμπλέκοντάς τους στα γρανάζια της Δικαιοσύνης και συγχρόνως εκθέτοντάς τους στον διασυρμό από τα μέσα ενημέρωσης. Κάποια αίολη συκοφαντία, έντεχνα φυτεμένη, που αρπάζει με βουλιμία μιλημένος ανακριτής, εξασφαλίζει την ομηρία του στόχου. Και όταν η δοκιμασία κάποτε πάρει τέλος, ο στόχος έχει τραυματιστεί μόνιμα γιατί η κοινή γνώμη θα θυμάται τον θόρυβο και όχι την τελική έκβαση. Πάγια παρηγοριά των ποινικολόγων «…μη σε νοιάζει, αν πας στο ακροατήριο θα απαλλαγείς…», ο διασυρμός μέχρι τότε δεν μετράει;

Ακόμη και αν δεν υπάρχει χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, η βραδύτητά της, οι προκαταλήψεις των οργάνων της, η άγνοια που έχουν, ιδίως σε περιπτώσεις με οικονομικό αντικείμενο, εξασφαλίζουν ότι ο στόχος θα μείνει όμηρος για μεγάλο διάστημα, συνήθως χρόνια. Ο σκοπός των αντιπάλων έχει έτσι πετύχει.

Στην περίπτωση της Novartis, όμως, η μέθοδος απέτυχε και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι η κυβέρνηση που έστησε τη συνωμοσία βλέπει την πόρτα. Αιφνιδιασμός. Οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση πρέπει να αισθάνθηκαν ξαφνικά πολύ μόνοι και τρέχουν να μπαλώσουν ό,τι δεν μπαλώνεται. Ο άλλος λόγος είναι ότι όταν βάζεις στο στόχαστρο τόσο βαριά ονόματα, οφείλεις να οργανώνεις τη συνωμοσία σου πιο επαγγελματικά. Εδώ δεν πρόκειται για κάποιο συμβουλιάκι μιας ΔΕΚΟ ή άλλα παρόμοια αναλώσιμα σφάγια περιορισμένης εμβέλειας. Κυνήγησαν πριμαντόνες πρώτης σειράς και έπρεπε να είχαν δέσει την υπόθεση γερά. Αντί γι’ αυτό, απόλυτος ερασιτεχνισμός. Η εξουσία, βλέπετε, δημιουργεί παραισθήσεις παντοδυναμίας και οδηγεί σε τσαπατσουλιά. Η ύβρις εκδικείται.

Το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και γενικότερα με την ποιότητα του έργου της, έχει παρατραβήξει. Αποφάσεις όπως εκείνη του Σώρρα, η δοκιμασία του Ανδρέα Γεωργίου, η δέσμευση των λογαριασμών του περιοδικού Athens Review of Books, οι βαριές ποινές σε καθαρίστριες που έγραψαν άλλη ηλικία και το χάιδεμα των τρομοκρατών, αυτά και πολλά άλλα δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σωστά. Αν υπάρχει κάτι θετικό στην υπόθεση Novartis είναι ότι έφερε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην πρώτη γραμμή. Εχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και όσα υγιή κύτταρα παραμένουν μέσα στην ίδια τη Δικαιοσύνη, θα δώσει στο θέμα την προσοχή που χρειάζεται;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή