Η ομίχλη μεταφοράς καλύπτει τα νότια προάστια της Αθήνας

Η ομίχλη μεταφοράς καλύπτει τα νότια προάστια της Αθήνας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με την πρόωρη καλοκαιρία κρύβονται πίσω από την μυστηριώδη ομίχλη που καλύπτει απο το απόγευμα της Τρίτης την παραλιακή ζώνη της Αθήνας. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο τα ξημερώματα, απο τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα.

«Τέτοιου είδους ομίχλη προκύπτει, όταν επικρατεί υψηλή υγρασία, αλλά η θερμοκρασία πέσει, ενώ η ατμόσφαιρα βρίθει μικροσωματιδίων», εξηγεί στην «Κ» ο δρ. Μιχαήλ Πετράκης, ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Η εν λόγω ομίχλη μεταφοράς είναι σύνηθες φαινόμενο την Ανοιξη σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο Σαρωνικός, ο Πειραιάς και ο Νότιος Ευβοϊκός» συμπληρώνει ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Παράλληλα με την Πειραϊκή ζώνη, ομίχλη επικράτησε χθες και στην Νέα Μάκρη.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο, όπως ανέφερε στην «Κ»ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές, «δημιουργείται όταν κάποιο θερμό τμήμα αέρα πάνω από τη θάλασσα υγροποιείται και δημιουργεί αυτό το πυκνό πέπλο ομίχλης». «Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα δεν είναι κάτι σπάνιο ημέρες σαν τις τελευταίες που έχουν για κύριο χαρακτηριστικό τους τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία» εξηγεί ο κ. Καντερές τονίζοντας ότι το σκηνικό αυτό του καιρού θα διατηρηθεί αναλλοίωτο και αύριο, ενώ από το Σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενη εβδομάδας ο καιρός θα ξαναφορέσει το χειμωνιάτικο του «πρόσωπο». Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στην Αθήνα ξεπερνούν τις συνηθισμένες για την εποχή κατά περίπου 7 βαθμούς Κελσίου, αφού υπό φυσιολογικές συνθήκες το θερμόμετρο θα έπρεπε να δείχνει περίπου 14 βαθμούς.

Οσο για τον αν οι αλκυονίδες αυτές ημέρες αποτελούν αποκλειστικότητα του φετινού Φεβρουαρίου, ο κ. Καντερές επισημαίνει το εξής. «Αλκυονίδες μέρες είχαμε κι άλλες χρονιές τον Φεβρουάριο αλλά ο φετινός ήταν ιδιαίτερα θερμός. Αυτό συνέβη λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη δυτική και βόρεια Ευρώπη και λόγω της διάταξης των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη να έχουμε πολύ καλύτερο καιρό». Πάντως ο κ. Καντερές τόνισε ότι η «ομίχλη μεταφοράς» είναι ένα τοπικό και παροδικό φαινόμενο που γρήγορα εξασθενεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT