Δεν έχουν τέλος οι ατασθαλίες της ΜΚΟ

Δεν έχουν τέλος οι ατασθαλίες της ΜΚΟ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αποκαλύψεις για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» εμπεριέχονται στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η Οικονομική Αστυνομία. Από τον έλεγχο, για παράδειγμα, του προγράμματος αποναρκοθέτησης στην περιφέρεια Nabatiyeh του νοτίου Λιβάνου προκύπτει ότι η σύμβαση της ΜΚΟ με την αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2003, τη στιγμή που τα παραστατικά έγγραφα εμφανίζουν τη ΜΚΟ να πραγματοποιεί δαπάνες ήδη από τον Ιανουάριο του 2003.

Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι ο τελικός οικονομικός υπολογισμός για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης του νοτίου Λιβάνου υπεβλήθη στην ΥΔΑΣ την 11η Ιουνίου 2003 και περιέργως απέσπασε την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών την ίδια ακριβώς μέρα! Στη δικογραφία εμπεριέχεται κατάθεση του Ελληνα πρέσβη στον Λίβανο την περίοδο 1999 – 2003, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης υποστήριξε ότι εξ όσων γνώριζε το πρόγραμμα εκτελείτο κανονικά και ότι είχε θετικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου. Προσέθεσε ότι η εκτίμησή του για την πορεία του προγράμματος βασίστηκε σε πληροφορίες που του είχαν μεταφέρει ο υπουργός Αμυνας του Λιβάνου και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αποναρκοθέτησης του Λιβανικού Στρατού. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 884.597 ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων εκταμιεύθηκε με έγκριση της ΥΔΑΣ χωρίς η ΜΚΟ να υποβάλει ενδιάμεσες εκθέσεις προόδου ως όφειλε.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα ευρήματα του ελέγχου για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στο Ιράκ, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» εμφάνισε παραστατικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τη 17η Δεκεμβρίου 2003 κατέβαλε τη δεύτερη δόση της αμοιβής ναρκαλιευτών. Περιέργως, όμως, την ίδια ακριβώς ημέρα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε δωρεά ύψους 642.975 ευρώ προς τη ΜΚΟ επιστρέφοντάς της μέρος των αμοιβών που υποτίθεται ότι είχαν εισπράξει. Επίσης, ενώ η σύμβαση χρηματοδότησης προβλεπόταν να διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου 2003 έως την 14η Ιουλίου 2004, από την επεξεργασία των διαθέσιμων παραστατικών προέκυψε ότι η οργάνωση πραγματοποίησε τα πρώτα έξοδα τον Σεπτέμβριο του 2003 και τα τελευταία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η δικογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας περιλαμβάνει και αποσπάσματα απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ του επικεφαλής της ΜΚΟ προφυλακισμένου σήμερα Κ.Τζ. και της συζύγου του Μ.Μ. Από το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνδιαλέξεων προκύπτει ότι το ζεύγος προετοίμαζε τη φυγή του στις ΗΠΑ. Τέλος, από τις άρσεις απορρήτου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν βρέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή