Ενταση στη Βουλή για μετανάστες

Ενταση στη Βουλή για μετανάστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός συγκρουσιακού περιβάλλοντος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το οποίο πυροδοτούν επιμέρους ρυθμίσεις και μια «άσχετη» τροπολογία που ρυθμίζει ζητήματα «πόθεν έσχες» πολιτικών, ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά και στην κατ’ αρχήν ψηφοφορία στην Ολομέλεια, διαμορφώθηκε ευρεία πλειοψηφία στήριξής του, καθώς εκτός από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπέρ ψήφισαν η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να το καταψηφίσει, δηλώνοντας «παρών». Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν εξαιτίας μιας «εμπλοκής» που σημειώθηκε με ρύθμιση η οποία αφορά την προστασία ή μη μεταναστών που είναι θύματα ή μάρτυρες περιπτώσεων σε βάρος τους ρατσιστικής βίας από όργανα του κράτους. Αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου, κατέθεσε τροποποίηση που προβλέπει απέλαση μεταναστών, εάν από προκαταρκτική εξέταση «τεκμηριωθεί ψευδής καταγγελία σε βάρος Οργάνων της πολιτείας». Νωρίς χθες το πρωί, η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα ο κ. Γρηγοράκος να δηλώσει πως αντιλαμβανόμενος την ουσία των ενστάσεων, την αποσύρει. Ομως, λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος επανακατέθεσε αλλαγές, επαναφέροντας την αποσυρθείσα διάταξη και προκαλώντας έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ρύθμιση στηρίζεται στην αυτονόητη υποχρέωση κάθε οργανωμένης πολιτείας να προστατεύσει τα όργανά της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των λιμενικών μας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. «Ποιος θα ήθελε να γίνονται έρμαιο σε αβάσιμες, κακόβουλες και κατευθυνόμενες καταγγελίες σε βάρος τους από ανθρώπους που διακινούν δυστυχισμένες ψυχές στην πατρίδα μας; Γνωρίζετε καλά ότι τους συμβουλεύουν και τους λένε με το που θα φθάσουν να καταγγείλουν ανθρώπους του Λιμενικού ότι τους κακοποίησαν ή ότι προσπάθησαν να τους πνίξουν», συμπλήρωσε ο κ. Γ. Μιχελάκης, υπεραμυνόμενος της διάταξης.

«Οι ρατσιστές νομοθετούν. Να τους κρεμάσετε όλους καλύτερα», είπε ο κ. Π. Λαφαζάνης, με την κ. Βασιλική Κατριβάνου επίσης να διαμαρτύρεται εντόνως. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα και πριν από την απόσυρση της διάταξης, σημείωνε ότι επρόκειτο για «μια πρωτοφανή πρόβλεψη εκφοβισμού για το θύμα που καταγγέλλει ρατσιστικό έγκλημα από Οργανο της πολιτείας. Ποιους προσπαθείτε να προστατεύσετε; Σίγουρα όχι ένα κράτος δικαίου».

Ενταση καταγράφηκε και με επίκεντρο την τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, που προγραμματίζεται για σήμερα το μεσημέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή