Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ συμφωνίας ΜΟΕ στην Κύπρο

Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ συμφωνίας ΜΟΕ στην Κύπρο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στα επιδιωκόμενα από τη Λευκωσία Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εξέφρασαν οι ΗΠΑ μέσω του βοηθού υφ. Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των ΜΟΕ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε σχέση με «την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών για ΜΟΕ, που να σηματοδοτούν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο». Για τη Λευκωσία, όπως κατέστησε σαφές πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι ταυτόσημη με τα ΜΟΕ και κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές πηγές, η Ουάσιγκτον θέλει να προχωρήσει το θέμα και θα ασκήσει πίεση απευθείας στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που συζητήθηκε κυρίως ανάμεσα στους κ. Αναστασιάδη και Ρούμπιν ήταν ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η επιδίωξη για επιστροφή της Αμμοχώστου και ένας σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένα στάδια με την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην πόλη και την εκπόνηση ενός σχεδίου ανοικοδόμησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι έγινε μια συστηματική και επισταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα των ΜΟΕ, με αιχμή του δόρατος την Αμμόχωστο, που ήταν το προεξάρχον ζήτημα, ενώ επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες».

Πολιτική θύελλα στη Λευκωσία προκάλεσε εν τω μεταξύ δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που καταλογίζει στη σύζυγο του κ. Αναστασιάδη, κ. Αντρη Αναστασιάδη, ότι αγόρασε ακίνητο από την Αρχιεπισκοπή με προνομιακούς όρους. Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, που χαρακτήρισε «κατάντημα την εκμετάλλευση του ζητήματος». Η Αρχιεπισκοπή σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι η αγοραπωλησία έγινε με τους όρους της αγοράς, ότι «τίποτα το επιλήψιμο δεν υπάρχει στην όλη διαδικασία», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι κάποιοι θέλουν να πλήξουν τον πρόεδρο. Αιχμές κατά του προέδρου σε σχέση με την υπόθεση άφησαν πάντως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT